Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Ce trebuie să facă patronii dacă angajații nu ajung la muncă din cauza viscolului


   Având în vedere faptul că, începând de astăzi, luni, 27 ianuarie, a fost declarată Stare de alertă în județul Vrancea, ca urmare a ninsorilor abundente și a viscolului, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea face cunoscut angajatorilor care desfășoară activități pe raza județului Vrancea și care au angajați care sunt în imposibilitatea se a se prezenta la locul de muncă din motive neimputabile acestora, o serie de prevederi legale în acest caz.
   Astfel, angajatorul are obligația să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanții salariaților în privința deciziilor susceptibile să afecteze substanțial drepturile acestora. Angajatorul poate acorda concediu de odihnă la cererea salariaților, iar contractul individual de muncă poate fi suspendat doar prin acordul părților, în cazul concediilor fără plată. „Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structural sau similar. Pe durata reducerii sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă afectat”, a transmis Eliza Botezatu, inspectorul șef al ITM Vrancea.
   Angajații care se regăsesc în această situație vor lua de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții salariaților măsurile care se impun, potrivit legii, în ceea ce privește relațiile de muncă. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?