Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului


    Peste 7 mii de persoane suferă de diferite forme de cancer, la nivelul județului Vrancea. Anul trecut, doar în primele șapte luni, au fost diagnosticate 584 cazuri noi de cancer, iar numărul bolnavilor este în creștere. Incidența acestei afecțiuni este cauzată de faptul că bolnavii se prezintă prea târziu la medic, având în vedere că boala începe asimptomatic, fără dureri. Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Evenimentul din acest an vrea să atragă atenția că persoanele diagnosticate cu cancer nu trebuie stigmatizate.
    Incidența cancerului în rândul vrâncenilor se află în continuă creștere, potrivit unei statistici întocmite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Aceștia susțin că cel mai frecvent cancer la femei este cel mamar, acesta reprezentând aproximativ 29% dintre cazurile nou diagnosticate. Acest tip de tumoare reprezintă prima cauză de deces la femeile cu vârste mai mici de 55 de ani. Datele statistice oferite de DSP arată că din ce în ce mai mulți vrânceni se  îmbolnăvesc de cancer, iar incidența acestei afecțiuni este cauzată de faptul că bolnavii se prezintă prea târziu la medic, întrucât cancerul debutează asimptomatic, fără dureri.

Cancerul, efect al modului de viață
 
    Cancerul este o boală nemiloasă. Specialiștii afirmă că dacă este depistat la timp și tratat, neajunsurile cancerului pot fi minimalizate, astfel încât bolnavul să  poată duce o viață cât mai aproape de normalitate. Numărul bolnavilor de cancer ar putea atinge în viitor cifre îngrijorătoare în România. Se prevede o creștere cu aproximativ 2.000 de cazuri de cancer pe an.
    Un studiu al Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății arată că în România s-au înregistrat 78.760 de noi cazuri de cancer în 2012. Această statistică a clasat România pe locul al zecelea în rândul țărilor europene, în ceea ce privește numărul bolnavilor de cancer. Față de anul 2011, s-a marcat o creștere de la 51.450 de noi cazuri la 78.760 anul trecut. Cele mai des întâlnite tipuri de cancer sunt cancerul la sân, la plămâni și colon.
În România, și nu numai, mortalitatea prin cancer este în permanentă evoluție, în ultimii ani cancerul devenind a doua cauză de mortalitate din lume, după bolile cardiovasculare. Acest ritm alarmant al îmbolnăvirilor cronice este rezultatul acumulării, de-a lungul timpului, a unor obiceiuri alimentare dăunătoare, fumatului, consumului de alcool și al unui stil de viață trepidant. Un alt motiv este stresul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?