Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Concluziile autorităților: Tăierile de salcâm de la Cândești sunt legale


    Garda Forestieră Focșani și Inspectoratul Județean de Poliție nu au găsit nereguli la tăierile de salcâmi efectuate în pădurea din punctul Corbu, din satul Cândești. Verificările au fost derulate la începutul săptămânii, după ce localnicii au acuzat modul în care sunt realizate aceste lucrări, faptul că această pădure are un rol de protecție. Mai mult, localnicii erau nemulțumiți de faptul că lucrările de exploatare sunt realizate de o firmă din altă localitate și nu pot să beneficieze de lemnul salcâmilor.
    Conducerea Direcției Silvice Vrancea a prezentat, ieri, situația lucrărilor care sunt executate în această pădure administrată de Ocolul Silvic Dumitrești. Silvicultorii vrânceni au arătat că arboretul de salcâm din acea zonă este cuprins în planul lucrărilor de conservare din amenajamentul silvic cu extragerea integrală a arboretului iar amenajamentul silvic este aprobat prin Ordinul ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice 887 din 2014. Conducerea DS Vrancea arată că lucrările care se execută în această pădure de salcâm sunt specifice regenerării naturale pentru acest arborete, lucrări care trebuie executate în momentul în care arboretele ajunge la vârsta exploatabilității. „Arboretul a ajuns la vârsta exploatabilității, are o vitalitate slabă și nu își mai îndeplinește cu maximă eficiență rolul iar amânarea exploatării ar determina intrarea în declin a arborilor și pierderea capacității de regenerare. Suprafața se va regenera natural prin drajoni și lăstari iar noul arboret își va exercita rolul de protecție și stabilizare a versanților cu o eficiență mult mai mare”, precizează directorul DS Vrancea, Lucian Zamfir.
    În ceea ce privești vânzarea lemnului către localnici, legislația actuală nu permite acest lucru decât pentru lemnul de foc. În ceea ce privește lemnul obținut din aceste tăieri principale, acesta trebuie vândut la licitație publică.
    Reamintim că un scandal similar a mai avut loc în urmă cu câțiva ani de zile în zona Dumitreștiului. Lucrările de exploatare forestieră a unei păduri de salcâm au fost sistate după ce oamenii au trimis reclamații la instituțiile statului iar situația de acum arată că silvicultorii au avut dreptate. În zona unde au fost realizate lucrări și a fost tăiat arboretele a avut loc regenerarea naturală iar în cealaltă zonă, unde nu au avut loc tăieri, arborii de salcâm au început să se usuce, durata lor de viață fiind de circa 30 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?