Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Focşănenii se plâng de facturile mari la căldură


   La ENET au fost depuse mai multe contestații din partea focșănenilor nemulțumiți de valoarea facturii pentru luna decembrie 2013. Directorul SC ENET SA propune plata facturii în tranșe procentuale, pe o perioadă de 12 luni, pentru ca cheltuielile cu încălzirea să fie mai suportabile pentru populația cu venituri mici.

    Mulți focșăneni s-au plâns că facturile la încălzire pentru luna decembrie 2013 sunt foarte mari, deși temperaturile exterioare au fost pozitive. Mulți abonați ENET au reclamat faptul că valorile facturilor au fost duble comparativ cu cât au plătit pentru luna noiembrie. De exemplu, pentru un apartament de două camere din cartierul Bahne, o familie compusă din două persoane a plătit pentru luna decembrie 320 lei la încălzire și apă caldă, în timp ce pentru noiembrie factura a fost de 130 lei. „A venit o factură foarte mare, deși luna decembrie a fost mai caldă, însă caloriferele au fost clocotite, am stat și cu geamurile deschise”, ne-a spus un abonat ENET de pe Strada Pictor Grigorescu.
   Aceeași situație s-a înregistrat în tot Focșaniul. Și în cartierul Sud, la un apartament de trei camere, factura la încălzire a lunii decembrie a depășit 400 lei. „Au venit facturi foarte mari pentru luna decembrie. Într-un fel, era și normal, față de luna noiembrie, pentru că în decembrie s-a dat peste tot, toată luna, non stop, chiar dacă afară erau și 7-8 grade Celsius, oamenii au stat și cu geamul deschis. Facturile au fost piperate în tot orașul. În noiembrie au fost sincope în furnizarea agentului termic, în unele zone din oraș nu s-a dat”, ne-a spus Ion Vlase, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari din Vrancea.
    De altfel, la sediul comercial al ENET s-au prezentat mai mulți focșăneni nemulțumiți, care au contestat facturile, după cum ne-au confirmat reprezentanții societății de termoficare.
    Facturile mari ajunse la populație se explică prin valoarea facturii la gaze pentru luna decembrie 2013, transmisă de furnizorul de gaze GDF Suez, de 7,2 milioane de lei. Comparativ, în noiembrie factura emisă a fost de 3,8 milioane de lei. „Valoarea facturilor se explică prin faptul că în noiembrie nu s-a dat căldură toată ziua, ci doar noaptea, în timp ce în decembrie s-a dat căldură toată ziua. Noi suntem obligați să furnizăm agent termic după un anumit grafic, în funcție de temperaturile de afară, de vânt și condițiile atmosferice. Avem un jurnal de funcționare. Suntem în situația neplăcută de a ne afla între lege, pe care trebuie să o respectăm, și consumatori, care vor facturi mici. ENET-ul oricum e înjurat, și dacă dă și dacă nu dă căldură”, ne-a spus directorul societății de termoficare, Manole Merchea. Acesta a precizat faptul că locatarii au posibilitatea să închidă căldura în bloc de la subsol, dacă ei consideră că este prea cald în imobil. Însă, de cele mai multe ori, nu există acordul unanim al tuturor proprietarilor.
   
Plata în tranșe a facturilor

    Soluția directorului ENET, prevăzută și de lege, este plata facturilor pe baza unei medii lunare, astfel încât facturile să fie egale în fiecare lună, fie vară, fie iarnă. „Ceea ce am putea face ar fi o eșalonare, o plată în sistem binom, potrivit unei medii lunare, astfel încât populației să îi fie mai ușor să plătească. Oamenii au venituri mici, le vine greu să plătească facturile. Oricum, ar fi la alegerea fiecăruia cum să plătească, noi nu obligăm pe nimeni”, ne-a declarat Manole Merchea. Pentru a fi pusă în practică, această propunere trebuie să fie discutată și aprobată de Consiliul Local.      
    Astfel, conducerea SC ENET SA a luat în calcul ca, începând cu luna aprilie 2014, să se aplice una dintre prevederile OUG 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, mai exact plata în tranșe, pe o perioadă de un an: „Art. 2 Modul de facturare și de plată a contravalorii energiei termice consumate pentru încălzire de către asociațiile de proprietari/locatari sau persoanele fizice, care sunt titulari de contracte de furnizare a energiei termice/convenții individuale, poate fi: a) facturarea și plata pe baza consumului lunar efectiv; b) facturarea pe baza consumului lunar efectiv și plata în tranșe procentuale pe o perioadă de referință cu durata de 12 luni”. Modalitatea de plată se aprobă prin hotărâre a consiliului local. Această plată în tranșe este aplicabilă doar celor care nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinței.
    Pentru luna ianuarie 2014 nu a fost emisă încă factura de cei de la GDF Suez. Însă s-au efectuat deja citirile și, la sfârșitul acestei săptămâni, cel târziu săptămâna viitoare, va veni și factura la gaze, pe baza căreia vor fi facturate și consumurile la abonații ENET.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?