Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

”Povestiri cu Basil și Josephine”, de Francis Scott Fitzgerald


    Pentru că în această perioadă este în vogă filmul „Marele Gatsby”, cu Leonardo Di Caprio în rol principal, inspirat din romanul cu același nume de Francis Scott Fitzgerald, pentru această săptămână vă propunem lectura unei alte cărți semnate de autorul american. Este vorba despre „Povestiri cu Basil și Josephine”, o ediție proaspătă, apărută la Editura Polirom în acest an. „Povestiri cu Basil și Josephine” reunește cele 14 povestiri scrise de Scott Fitzgerald de-a lungul anului 1928, în timp ce lucra la romanul „Blândețea nopții”, și publicate inițial separat, în revista „Saturday Evening Post”.
    Cei doi eroi, Basil Duke Lee, personaj în care se poate distinge profilul autorului însuși, surprins în copilărie și adolescență, și replica sa feminină, Josephine Perry, a cărei sursă de inspirație este Ginevra King, prima iubire a lui Scott Fitzgerald, sunt doi tineri precoce privilegiați. Cu un dar inegalabil al evocării și un umor cuceritor, povestirile înfățișează evoluția dramatică a celor două personaje și vorbesc despre relații sociale, idei, moralitate, adevăruri ale societății, valoare personală, putere, ambiție, frumusețe și emoții – despre devenire și viața ca suită de nenumărate începuturi.
    „Cartea de față oferă o viziune savuroasă a scriitorului asupra copilăriei și adolescenței, povestirile constituind practic un prolog al modului în care s-a născut „o generație menită să scape de sub control”. Atât Basil cât și Josephine par a fi damnați încă de mici să aibă totul și să nu simtă nimic. Prinși între luxul și lejeritatea vieții înainte de război și efeverscența și hedonismul alienant al lumii de după Primul Război Mondial și suferind schimbările dramatice ale societății, cei doi se dezvoltă treptat în niște tineri blazați, superficiali și nestatornici. Ambele personaje ajung în final să-și conștientizeze cu tristețe propriul ” faliment emoțional”, lăsând loc astfel unei posibile maturizări”, se arată într-o recenzie de Alexandra Cornia.
    Cartea are 328 de pagini și costă 30 de lei, putând fi achiziționată și din librăriile online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?