Calitatea vinurilor vrâncene crește de la an la an, spun degustătorii profesioniști care au început, ieri, analiza vinurilor din județ propuse pentru certificare DOC și IG. Este o procedură anuală, prin care o comisie de degustători verifică vinurile propuse de producătorii vrânceni pentru a fi încadrate cu DOC – Denumire de Origine Controlată sau cu IG -Indicație Geografică.
Anul acesta, degustarea vinurilor vrâncene din recolta 2013 are loc la cocheta cramă a societății Arta Vinului, din Cîrligele, unul dintre tinerii producători vrânceni care se impune pe piața vinurilor de calitate din România. Primele impresii are degustătorilor arată o creștere a calității vinurilor din Vrancea, în special a celor realizate de producătorii tineri. Sunt și cazuri de producători ale căror vinuri nu au corespuns criteriilor în anii trecuți, dar care acum produc vinuri de calitate.
Comisia de degustători este formată, conform procedurilor legale, din reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV), ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR). Autoritatea degustărilor din Vrancea este întărită de prezența lui Dorin Dușa, directorul general al ONVPV, a Violetei Stoicescu șefa de serviciu a Serviciului Viticultură-Vinificație din cadrul ONVPV, precum și a directoarei Laboratorului de la Valea Călugărească, Constanța Vicol.
Procedura certificării vinurilor DOC arată că vinurile au fost produse corect, nu prezintă defecte și merită să fie achiziționate din magazine. Ieri, în prima zi de degustare a vinurilor produse în Vrancea, au fost analizate și notate 125 de probe provenind de la 22 de producători. Degustarea va continua astăzi, după care va urma analiza vinurilor de la Vincon. Degustătorii notează fiecare probă într-o fișă de analiză, unde sunt evaluate patru caracteristici ale vinului prezentat. Primul contact cu vinul este vizual, unde se urmărește limpiditatea și culoarea acestuia. Urmează examinarea olfactivă, respectiv aroma vinului. A treia notă este acordată în urma examinării gustative când degustătorul evaluează echilibrul vinului, precum aciditatea, alcoolul, structura, dar și eventualele defecte. La final, degustătorul notează impresia finală despre proba evaluată, armonia, „persistența aromatică”.
Spre deosebire de competiții, unde contează punctajul primit de fiecare vin, la certificarea vinurilor DOC și IG este important ca vinul să nu fie respins. Rezultatele sunt comunicate producătorilor de vinuri în termen de 15 zile, precum și motivele pentru care vinul nu a primit certificarea solicitată. Dacă producătorul este nemulțumit, atunci este folosită contraproba și are loc încă o degustare a vinului de către o comisie formată la București.