Modificările aduse Codului de procedură penală prin ordonanța de urgență aprobată miercuri de Guvern au intrat în vigoare vineri, odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial. Guvernul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Justiției (MJ), Ordonanța de urgență pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii numărul 135/2010 privind Codul de procedură penală și pentru implementarea altor acte normative. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare vineri.
Una dintre modificările aduse prin acest act normativ se referă la Legea numărul 135/2010 privind Codul de procedură penală. Astfel, la articolul 206, alineatul (1) va avea următorul cuprins: „Împotriva încheierilor prin care instanța dispune, în primă instanță, asupra măsurilor preventive inculpatul și procurorul pot formula contestație, în termen de 48 de ore de la pronunțare sau, după caz, de la comunicare. Contestația se depune la instanța care a pronunțat încheierea atacată și se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, instanței ierarhic superioare, în termen de 48 de ore de la înregistrare”.
Tot în Legea 135, după articolul 425 a fost introdus un articol nou, respectiv 425 indice 1 „Contestația”. Potrivit alineatului 2 al articolului „pot face contestație procurorul și subiecții procesuali la care hotărârea atacată se referă, precum și persoanele ale căror interese legitime au fost vătămate prin aceasta, în termen de trei zile, care curge de la pronunțare pentru procuror și de la comunicare pentrucelelalte persoane”. De asemenea, același articol stabilește faptul că respectiva contestație se soluționează de către judecătorul de drepturi și libertăți, de către judecătorul de cameră preliminară de la instanța superioară celei sesizate, sau, după caz, de instanța superioară celei sesizate, respectiv de completul competent al instanței supreme, în ședință publică, cu participarea procurorului.
Aceeași OUG dă competență Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru o serie de infracțiuni și indiferent de calitatea persoanei, „dacă în cauză, indiferent de numărul infracțiunilor concurente, s-a produs o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a sumei de 500.000 euro”. Infracțiunile vizate de această prevedere sunt furtul, tâlhăria, pirateria, tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor, bancruta simplă, bancruta frauduloasă, gestiunea frauduloasă, înșelăciunea, înșelăciunea privind asigurările, deturnarea licitațiilor publice, exploatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile și delapidarea, la majoritatea acestora fiind de competența DIICOT și tentativa, tot cu condiția trecerii „pragului” de jumătate de milion de euro al prejudiciului.
Odată cu această OUG, Guvernul a aprobat miercuri alte cinci acte normative: proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, proiectul de Lege pentru modificarea Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, proiectul de Lege privind desființarea unor instanțe judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea HG 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției și proiectul de Hotărâre privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru Înalta Curte de Casație și Justiție.
O modificare adusă de proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală se referă la articolul 138 din acest cod, în care ar urma să fie introdus alineatul 14 – „Metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun și în cazul în care urmărirea penală este începută potrivit art. 305 alin.(1)”. Articolul 305 face referire, în alineatul 1, la începerea urmăriririi penale in rem: „Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă”. Ministerul Justiției anunța, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri, că această completare adusă articolului 138 va fi adoptată prin ordonanță de urgență, ea fiind inclusă atunci în proiectul de OUG supus dezbaterii publice.