Aproape în fiecare an, topirea zăpezii și ploile abundente au creat probleme pe raza județului Vrancea. Nu de puține ori, apa a ajuns în gospodăriile oamenilor și a afectat drumuri și nu este exclus ca și anul acesta să se întâmple la fel, mai ales că zăpada a început să să topească, iar primăvara se anunță a fi una ploioasă. Pentru ca toată lumea să știe ce are de făcut în astfel de situații, în următoarele două săptămâni vor fi organizate exerciții de simulare și adunări cu oamenii, care au ca scop pregătirea persoanelor cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență. Prima întâlnire de acest gen a avut loc luni, la Adjud. „Pe parcursul a două săptămâni, în localitățile cele mai expuse riscului la inundații din județul Vrancea, se organizează exerciții de simulare și adunări cetățenești pentru pregătirea persoanelor cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență generate ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase (ploi abundente și fenomene meteo asociate). Având în vedere prognozele meteorologice și hidrologice pentru primăvara acestui an, care vizează cantități importante de precipitații, ce pot conduce la creșteri de debite și niveluri pe cursurile de apă, se impune la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență întreprinderea unor măsuri pentru conștientizarea cetățenilor asupra riscului pe care îl reprezentă inundațiile”, ne-a declarat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
Aceasta a adăugat că la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, prin intermediul Grupului de Suport Tehnic pentru situații de urgență generate de inundații, fenomene meteo periculoase, accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale, a fost întocmit Planul de apărare împotriva inundațiilor pentru perioada 2014-2017. Acesta cuprinde măsuri și acțiuni specifice, pe termen scurt și pe termen lung, de prevenire, intervenție operativă urgentă și de reabilitare, atât pentru instituțiile implicate în gestionarea acestor tipuri de risc, cât și pentru comitetele locale pentru situații de urgență și cetățeni
Cetățenii, învățați să ia măsuri
Oamenii trebuie să știe ce au de făcut în cazul unor astfel de situații de urgență, de aceea, Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, a solicitat CJSU Vrancea să demareze acțiuni pentru informarea cetățenilor cu privire la măsurile specifice necesar a fi întreprinse pentru prevenirea inundațiilor. Astfel, s-a impus „postarea pe site-urile primăriilor a prevederilor planurilor locale de apărare împotriva inundațiilor, afișarea la sediul primăriilor a noilor planuri de situație a localităților pe care au fost delimitate zonele inundabile, precum și a specificațiilor codurilor de culori folosite pentru avertizările meteo și hidro. Totodată, prin ordin al Prefectului județului Vrancea, în calitate de președinte al CJSU Vrancea, pe parcursul a două săptămâni se organizează, în localitățile cele mai expuse riscului la inundații, exerciții de simulare pentru verificarea modului de asigurare a fluxului informațional decizional de către membrii comitetelor locale pentru situații de urgență și responsabili cu avertizarea populației pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase (ploi abundente și fenomene meteo asociate) și inundații la nivelul județului nostru. De asemenea, în baza unui grafic, se organizează adunări cetățenești în care se prezintă zonele cu risc la inundații, responsabilii cu avertizarea populației din satele aparținătoare comunelor, măsuri ce se întreprind de administrația publică locală, precum și măsurile ce trebuie luate de fiecare cetățean pentru a-și apăra viața și bunurile”, au mai spus reprezentanții ISU.
Activitățile, coordonate de reprezentanții SGA
Toate aceste activități sunt organizate sub coordonarea reprezentantului SGA Vrancea, la întâlniri participând și reprezentanți ai ISU Vrancea, ai Prefecturii Vrancea, președinții Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și șefii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
Prima întâlnire a avut loc luni, la Adjud și au fost convocați reprezentanți din nouă unități administrativ-teritoriale, respectiv Adjud, Homocea, Ploscuțeni, Ruginești, Pufești, Mărășești, Corbița, Tănăsoaia și Boghești. În urma acestei activități, s-a observat că persoanele cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență generate de fenomene meteo periculoase și inundații cunosc atribuțiile ce le revin conform legii și pot acționa cu operativitate pentru limitarea și înlăturarea consecințelor manifestării acestor tipuri de risc.
Un exercițiu similar s-a desfășurat ieri, în orașul Panciu, la acesta participând reprezentanți din Fitionești, Movilița, Păunești, Soveja, Câmpuri, Răcoasa, Străoane și Panciu. Până la sfârșitul săptămânii se organizează activități similare și în Valea Sării, unde vor participa reprezentanți din 13 comune din zona de munte, și în orașul Odobești, unde vor fi convocate alte 9 unități administrativ-teritoriale.