Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Gradaţia de merit, o umilinţă la adresa profesorului


   Profesorii propun eliminarea gradațiilor de merit, dar vor să fie recompensați pentru fiecare activitate impusă, la care participă. Dascălii spun că gradația de merit este mai degrabă o umilință la adresa profesiei lor. 
 
   Profesorii susțin că gradația de merit este mai degrabă o bătaie de joc la adresa activității și a performanțelor lor. Prin urmare, ei propun un sistem de compensare bazat pe principiile economiei capitaliste. În opinia lor, mult mai bine ar fi ca munca dascălilor să fie răsplătită în timp real, ori nu prin acordarea acestor gradații de merit. Mai mult, profesorii susțin că aceste compensații bănești ar trebui acordate în momentul în care un profesor dezvoltă un proiect susținut de Ministerul Educației.
   Totodată, implicarea dascălilor în concursuri, olimpiade sau comisii de evaluare, ar trebui la rândul lor să fie activități răsplătite. Cadrele didactice spun că se simt umilite din cauza birocrației, iar obținerea gradației de merit este în fapt un lucru foarte complicat, care nu răsplătește cu adevărat munca depusă de beneficiari. „Am evoluat pe linia asta jalnică și acceptăm această gradație de merit care este de fapt o țigănie. Facem o daciadă și alergăm după dosare. Normal ar fi ca să nu existe această gradație de merit, ci să existe principii. Te-am chemat, te-am plătit. Atâta vreme cât plătești pe cineva și numești responsabil pe un segment de activitate, trebuie să și plătești acel segment de activitate. Te-am chemat corector la olimpiadă, te-am plătit, te-am chemat șef de comisie, nu știu unde te-am plătit, la fel și la simulări. Nu te-am chemat, nu te-am plătit”, a spus liderul de sindicat al Colegiului Național „Unirea”, profesoara Daniela Plăiașu.
   Åži mai ridicol este că pentru un banal dosar de obținere a gradației de merit există situații în care dascălii s-au prezentat, la propriu, cu kilograme de hârtii. „Ce este prostia asta cu gradația de merit? Adică mă trezesc eu, care am jumătate de kilogram de diplome, că se face la Inspectorat un aranjament, la jumate de kilogram de diplome se dau 0,25 de puncte. Åži este echivalent cu un dosar care are o diplomă și a participat la nu știu ce concurs național. Este o mizerie, pe care am acceptat-o toți și am început o olimpiadă a dosarelor. Am fost în situația în care am văzut un dosar de gradație să cântărească 2 kg. Asta trebuie să dispară și să intervină ceva capitalist. În momentul în care apare acest principiu și sindicatele susțin, terminăm și cu abuzurile de la gradațiile de merit, terminăm și această situație penibilă în care profesorul, săracu, muncește de rupe așteptând gradație de merit”, a atras atenția profesoara Plăiașu.

Eliminarea gradației pentru 2014, revoltătoare
 
   Chiar dacă susțin că acest beneficiu la salariu nu este corect a fi acordat în forma actuală, liderii de opinie ai profesorilor susțin totuși că el nu trebuia scos în acest an. Dascălii se plâng că acest drept le-a fost luat fără drept în 2014. „De ce anul acesta sindicatul a tăcut, când a venit în școli acea hârtie că profesorii nu mai primesc gradații de merit? Sindicatul trebuie să spună că așa cum au avut dreptul niște oameni de această competiție, care este o mizerie, dar este o competiție, așa așteptau și colegii noștri care anul acesta ar fi trebuit să depună pentru gradație de merit. Nu mai spun că este discriminatoriu. Pentru un om care este în al cinciliea an de învățământ, el de ce anul acesta nu are dreptul? Cu ce a greșit? Este discriminare. Mi se pare că acceptăm discriminări, care ar trebui sesizate la curtea constituțională”, a adăugat profesoara.
   Potrivit unei dispoziții a Inspectoratului Åžcolar Județean, în anul 2014 profesorii nu vor mai putea depune dosare pentru obținerea gradației de merit pentru că cele alocate județului Vrancea a fost acordate în întregime. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?