Profesorii spun că s-au săturat să facă muncă voluntară în școli și vor să acționeze în instanță Inspectoratul Åcolar Județean (ISJ). Dascălii vrânceni susțin că foarte des primesc „dispoziții semnate și ștampilate” de la ISJ, prin care li se aduce la cunoștință că trebuie să participe la diverse acțiuni, proiecte sau simulări de examene ce se desfășoară în weekend-uri.
Toate aceste activități nu sunt însă plătite, cu toate că dascălul este nevoit să participe la ele în timpul său liber sau peste program. Ba mai mult, ei spun că scot bani din propriile buzunare pentru a se deplasa la unitățile școlare unde sunt chemați să participe. „Acum vreau să somăm Inspectoratul să ne dea la fiecare o hârtie prin care să scrie «Ești obligat în timpul liber să mergi să asiști la simulare» și să fie cu ștampila Inspectoratului. Cu această hârtie, chiar dacă nu avem câștig de cauză, eu aș vrea să merg să facem proces. Am acceptat foarte mult această situație, în care suntem disprețuiți și nu mi se pare normal. Eu vă spun: când am intrat în învățământ erau niște doamne cu niște blănuri, pline de aur și acum mă uit în primul rând la mine, pentru că mă îmbrac de la second. Asta este situația și erau niște oameni care nu făceau nimic în plus pe vremea comuniștilor. Noi am acceptat, am primit salarii mizerabile, am suportat tot felul de umilințe”, a spus profesoara Daniela Plăiașu, lidera de sindicat de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani.
Profesorii din România, departe de cei din Europa
Deși muncesc foarte mult și sunt implicați și în proiecte cu fonduri europene, profesorii noștri nu se aliniează cu ai lor colegi din Europa decât la capitolul muncă. În ceea ce privește salariile și bonificațiile, acestea sunt sub nivelul celor din școlile țărilor membre ale Uniunii Europene.
Dascălii susțin că în occident munca este plătită, dar în școlile din România, de multe ori se muncește mai mult gratis decât pe bani. „Să știți că nu doar că avem capul plecat, nu știm să fim civilizați, ne mulțumim cu lucruri infime și nu se poate așa într-un stat civilizat. Un stat civilizat decontează nu doar naveta, ci îmi decontează și dacă mă îndepărtez de familie, și dacă nu pot să îmi aduc întreaga familie în localitatea respectivă. Este părerea mea personală. Corectez teze în timpul liber, merg la olimpiade în timpul liber, toate în timpul liber și nu se poate ca totul să fie benevol. Noi facem niște compromisuri de la nivel național”, a subliniat Cența Răvaș, lidera de sindicat de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, vineri, că, în pofida faptului că semestrul al doilea este cel mai „complicat din ultimii 25 de ani” pentru profesori din cauza numeroaselor simulări, aceștia nu vor primi bani în plus la salariu pentru corectarea lucrărilor. „Munca de zi cu zi a unui profesor (…) nu înseamnă numai ce predă, înseamnă și ce corectează acasă, inclusiv această pregătire pentru examen. (…) Noi plătim examenele reale, de evaluare națională și bacalaureat”, a precizat ministrul.