Vicepreședintele PSD și totodată liderul organizației social democrate din Vrancea, Marian Oprișan, vrea ca USL să funcționeze în continuare la nivel local însă liberalii nu sunt de acord. Liderul social-democrat a declarat în această săptămână că, la nivelul județului Vrancea, „USL merge mai departe” și că nu vrea să se schimbe nimic din actuala formulă de guvernare locală.
Vineri, liberalii vrânceni au ieșit însă public pentru a anunța că intră în opoziție. Cu toate acestea, vor să-i păstreze în funcțiile de conducere de la instituțiile publice pe toți membrii PNL care au beneficiat de susținerea partidului. Iar lista șefilor este lungă pentru că una dintre principalele preocupări ale PNL în perioada cât s-au aflat la guvernare a fost să-și promoveze membrii în diferite funcții din instituții sau societăți comerciale de stat. Prin președintele PNL Vrancea, Nini Săpunaru, liberalii au descoperit dintr-odată că „USL nu mai există demult” și că singurul loc unde a funcționat înțelegerea politică a fost la Focșani. „Conform hotărârii Delegației Permanente a PNL, fiecare filială are libertatea să își aleagă politica de alianțe. În mod similar, Biroul Politic Teritorial Vrancea va acorda libertatea de a alege organizațiilor locale. Fiecare își stabilește politica de alianțe în funcție de cum funcționează acum”, a spus deputatul liberal. Însă în opoziție nu intră și șefii liberali din instituțiile deconcentrate. Deși au ajuns în funcții cu susținerea partidului, acum liberalii spun că este vorba de funcționari publici de carieră și nu de persoane numite politic.
Chiar și fără sprijinul PNL, PSD domină categoric la nivelul Consiliului Județean dar și în majoritatea consiliilor locale din județ. Dacă luăm în calcul și alianța încheiată între PSD, PC și UNPR, concretizată prin înființarea Uniunii Social Democrate (USD), nu există nici un fel de problemă în a guverna la nivelul județului și fără sprijinul PNL.
Astfel, în Consiliul Județean, din 32 consilieri județeni, USD are 17 aleși, respectiv PSD – 15 consilieri, PC-1și UNPR-1, în vreme ce PDL are 6 consilieri, PNL-5 și PP-DD-4. La cei 17 consilieri ai PSD, PC și UNPR se mai adaugă și votul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
La Consiliul Local Focșani, PSD are 10 din cei 21 de consilieri, la care mai adăugăm și alesul UNPR, situație în care PSD are majoritate, în vreme ce PNL, PDL și PP-DD au împreună 10 consilieri. Åi în celelalte localități PSD stă bine la capitolul majoritate, nefiind deloc probleme în orașe ca și în majoritatea comunelor din județul Vrancea.
Totuși, în multe localități, reprezentanții PNL și PSD au colaborat foarte bine și nu există semnale că vor fi dispute locale.