Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795

VRANCEA LITERARĂ 2013, PE SCURT


   În mod cert evenimentele literare din Vrancea în anul 2013 au fost marcate de moartea neașteptată a criticului Mircea Dinutz (n.24.10.1948, Bacău – m.19.02.2013, Focșani). Odată cu dispariția lui MD, literatura națională a pierdut pe unul dintre cei mai importanți critici ai generației sale. De aceea în anul 2013 o serie de evenimente literare au fost dedicate ilustrului critic, dintre care l-aș reține pe cel organizat impecabil de Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu și revista Pro Saeculum în ziua de 28.09.2013 și unde a fost lansat postum volumul ,,Editoriale”.
   Într-o perioadă în care toată existența noastră este pusă (în mod fraudulos) garanție crizelor (de tot felul, care o vor ține langa mult timp de-acum încolo, mană cerească pentru justificarea incompetenței și corupției de tot felul, peste tot în lume), într-o perioadă în care televiziunile practică un fel de terorism de casă, pe care nu-l luăm în seamă ca atare, literatura și evenimentele pe care le generează aceasta par să ne lumineze viața și să susțină acea formă de idealism vitală destinului omenirii în general. De aceea este necesar să credem că evenimentele literare care au avut loc în Vrancea în anul 2013 au avut un nivel atât de ridicat, încât vor rămâne în istoria culturală ca o perioadă de referință.
     Astfel, au avut loc două festivaluri somptuoase de poezie: Festivalul Național de Poezie Emil Botta de la Adjud (în cea mai frumoasă perioadă a anului: 18-19.05.2013, animat de poeții Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Botez și Paul Spirescu care au lansat volumul colectiv de poeme ,,Punctul de întâlnire Adjud-580″) și Festivalul Național de Poezie Constantin Ghiniță (14.11.2013, în amintirea poetului C-tin Ghiniță, dispărut tragic și prematur dintre noi). Este regretabil faptul că alte două festivaluri de literatură nu au mai fost ținute din motive pecuniare sau de organizare (justificări puerile și ridicole, puse și ele, la urma urmelor, pe seama crizei): Salonul Literar Dragosloveni (cu tradiție în Vrancea, intrat în circuitul național) și Festivalul de Poezie de la Negrilești (la a doua ediție, dedicat poetului munților, Dumitru Pricop).
    Cu totul și cu totul speciale au fost întâlnirile cu cititorii organizate de Casa de Cultură Constantin G.Giurescu Odobești și revista Salonul Literar (condusă de Culiță Ioan Ușurelu) prin proiectul Să ne cunoaștem scriitorii. În anul 2013 au fost seri regale dedicate scriitorilor Gheorghe Andrei Neagu (29.05.2013) și Janine Vladislav (06.06.2013), după ce, anterior au fost prezentați scriitorii Virgil Panait și Gheorghe Mocanu.
     Dintre aparițiile editoriale și lansate în anul 2013 aș aminti de următoarele, în ordinea lansării cărților: micul volum de poeme ,,Alămuri albastre” de Constantin Dușcă (15.02.2013), volumul de versuri ,,Atingerea zării” de Constanța Cornilă (13.03.2013), volumul document ,,Scriitori contemporani din Vrancea, prin interviuri” de Culiță Ioan Ușurelu (13.09.2013), volumul de proză ,,Visul din vise” (din trilogia ,,Legată la ochi”, 15.10.2013) de Mariana Vicky Vârtosu, ,,Spiritul vrâncean în lecturi elective” de Ionel Necula (09.11.2013), ,,Poemele din templu” de Gheorghe Andrei Neagu (22.11.2013), volumul de versuri ,,Natură moartă cu iluzii” de Paul Spirescu(22.11.2013), volumul de versuri ,,Amurg pe jumătate” de talentatul poet Viorel Munteanu, mort tragic și prematur (26.11.2013, publicat postum de Asociația Culturală Duiliu Zamfirescu și Gheorghe Andrei Neagu), volumul de ,,versuri în aerul tare al ideilor” ,,La prohodul bradului” de Adrian Botez ș.a.m.d.
    Dincolo de cărțile editate, de-a lungul anului 2013 au scris și publicat texte valoroase Ioan Dumitru Denciu, Åžtefania Oproescu (în special editorialele din Oglinda Literară), Ionel Constantin-Mony, Petre Abeaboeru, Gheorghe Suchoverschi, Elena Otavă, Stănică Budeanu, Petrache Plopeanu, Virginia Bogdan ș.a.m.d. Personal regret ,,absența” din viața literară și intrarea într-un con de umbră a poetului Virgil Panait și a eseistului Gabriel Funica. 
    Un eveniment surprinzător și plăcut l-a avut protagonist pe scriitorul și indianistul Florinel Agafiței care, pe data de 10.04.2013, în calitatea inedită de pictor, a expus în saloanele de la Galeriile de Artă din Focșani prima expoziție personală de pictură intitulată ,,Amurg diafan”.
    Ne face plăcere să aducem aminte că în Vrancea apar câteva publicații literare de certă valoare culturală: Pro Saeculum (fondată de Alexandru Deșliu și Valeriu Anghel, cu Mircea Dinutz în calitate de redactor șef până la moartea acestuia), Oglinda Literară (fondată și condusă magistral de Gheorghe Andrei Neagu), Salonul Literar (condusă de Culiță Ioan Ușurelu, revista Contraatac (condusă din poziția de redactor coordonator de Adrian Botez) și altele, precum și cenaclurile literare care funcționează pe lângă aceste publicații (pe care le vom aduce în discuție într-un articol viitor).

                                            LILI GOIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?