Federația „Spiru Haret” cere Ministerului Educației să înceapă negocierile pentru modificarea Legii educației, astfel încât să fie introdus un capitol distinct privind Codul de etică profesională al cadrului didactic, dar și obligațiile părintelui față de unitatea de învățământ. Potrivit Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, în Legea educației sunt foarte multe articole ce privesc etica profesională în învățământul superior și doar unul în care se face referire la învățământul preuniversitar.
Potrivit articolului 98, alineatul 2, litera b) din Legea educației, ar trebui să existe la nivelul unității de învățământ un cod de etică profesională, de întocmirea căruia răspunde Consiliul profesoral. Acest cod însă nu poate fi realizat deoarece unitatea de învățământ nu are departament juridic, care să acorde consultanță în privința întocmirii lui, susțin reprezentanții FSE „Spiru Haret”.
Tototdată, potrivit Legii educației, ar trebui să existe și un contract educațional încheiat între unitatea de învățământ și părinte sau tutore, care însă nu este aplicabil din cauza prevederilor ambigue din lege. „Mai mult, contractul educațional cadru este anexă a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unității de Învățământ Preuniversitar, care nici până la ora actuală nu a fost aprobat prin ordin al ministrului Educației. Din această cauză, susținem că este nevoie de modificarea Legii Educaței, în sensul reglementării acestor probleme, dar și a celor legate de finanțarea activităților extracuriculare care se desfășoară în săptămâna «Åcoala altfel»”, a declarat președintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, citat într-un comunicat de presă.
Ministrul Educației, Remus Pricopie a declarat recent că un cod de etică nu trebuie făcut în biroul ministrului, ci după discuții cu profesorii și părinții, iar acesta trebuie corelat cu modificări în Legea educație. Remus Pricopie a precizat că există un prim draft de modificare a Legii educației, care nu a fost încă făcut public, pentru că se mai așteaptă opinii ale Departamentului juridic.