Elevii claselor a XI-a și a XII-a nu au strălucit la simularea examenului de Bacalaureat, ba chiar au obținut rezultate care îi îngrijorează pe oficialii din cadrul Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ) Vrancea care cer să fie luate măsuri de îndreptare a situției. Potrivit datelor statistice comunicate ieri la prânz de Ministerului Educației Naționale, elevii de clasa a XI-a au obținut rezultate mai slabe față de colegii lor din clasa a XII-a. Per ansamblu, 50,5% dintre elevii de clasa a XII-a au luat note peste 5 la cele trei materii la care au susținut simularea, în timp ce doar 45,46% dintre elevii de clasa a XI-a au luat note peste 5 la două materii.
La clasa a XII-a, 53,23% dintre elevii evaluați au obtinut note peste 5 la proba de Limba și literatura română, 44,77% au obținut note peste 5 la proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie), iar 53,57% au obținut note peste 5 la proba la alegere a profilului. La clasa a XI-a, 48,59% dintre elevii evaluați au obținut note peste 5 la proba de Limba și literatura română, iar 42,33% au obținut note peste 5 la proba obligatorie a profilului.
În cazul elevilor de clasa a XI-a, situația nu este la fel de disperată ca în cazul celor de clasa a XII-a, pentru că ei au suficient timp să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat, pe care îl vor susține abia în vara anului 2015. Oficialii din cadrul ISJ Vrancea speră că elevii din anii terminali se vor trezi în cel de-al 12-lea ceas și vor lua în serios pregătirea pentru examenul din vară.
Apelul șefilor învățământului vrâncean vine în contextul în care până la sesiunea din iunie-iulie a examenului de Bacalaureat mai sunt aproximativ 3 luni. Pregătirea elevilor nu ar trebui monitorizată doar la școală, de profesori, ci și acasă, de membrii familiilor acestora. „Avem o situație inedită a simulării examenului, având în vedere că s-a susținut simulare și la clasa a XI-a. Comparativ, rezultatele la clasa a XI-a sunt mai slabe decât cele la clasa a XII-a, asta înseamnă că elevii nu au acordat atenția cuvenită materiei. Este un bun prilej de a reflecta, de a da mai multă importanță studiului pentru a obține rezultate mai bune anul următor. La clasa a XII-a este mult de muncă din partea elevilor, dar și a cadrelor didactice. Vor fi făcute activități de pregătire a elevilor. Rezultatele din județ sunt ușor peste media pe țară, dar nu le putem compara cu media de la clasă. Media de promovare la Bacalaureat nu este 5, este 6, iar notele de la simulare nu reflectă promovarea examenului de Bacalaureat. De aceea, insist pe pregătirea la clasă prin activități cuprinse în orarul obișnut, dar și suplimentar. Fiecare unitate școlară va programa întâlniri cu elevii și părinții pentru a discuta pe marginea notelor obținute. Să sperăm că lucrurile se vor remedia”, a declarat șefa ISJ, Vasilica Zaharia.
Îngrășarea porcului pe ultima sută de metri
Chiar dacă rezultatele simulării nu sunt îmbucurătoare, se speră totuși că elevii vor avea mai mult chef de învățătură în perioada următoare, având în vedere că examenul real se apropie. „Suntem în martie. Până în luna iulie elevii au timp să se pregătească. Categoric vor fi mult mai bune rezultatele la Limba și literatura română, în cadrul examenului de Bacalaureat. Simularea a avut drept scop acomodarea elevului cu simularea de examen, cu evaluarea. Scopul nu a fost rezultatul”, a precizat profesoara Silvia Chelariu, inspector școlar de Limba și literatura română.
Scopul simulării este acela de a aduce în atenția elevilor și a profesorilor lor situația reală privind pregătirea înainte de examenul de Bacalaureat din vară. Potrivit unui comunicat de presă transmis de oficialii ISJ Vrancea, în urma analizei rezultatelor elevilor, la nivelul fiecărei unități de învățământ vor fi adoptate măsuri specifice pentru ameliorarea situației, acolo unde acest lucru se impune.
Notele obținute de liceeni la simularea Bacalaureatului AICI