Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Microcip pentru FIECARE CÂINE din curţile sau apartamentele vrâncenilor. Corciturile trebuie STERILIZATE


    Fiecare câine va trebui să poarte un microcip până la sfârșitul acestui an, conform noilor norme privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân. Microciparea trebuie realizată la medicul veterinar și va costa minim 50 lei. Tot până la sfârșitul anului vor trebui sterilizați toți câinii de rasă comună sau metișii acestora. Operațiunea este mai scumpă în acest caz și poate ajunge chiar la 150 lei pentru o femelă. Veterinarii spun că prețurile vor fi diferite, de la un cabinet la altul, și se va ține seama și de puterea de cumpărare a oamenilor.

    Indiferent că este vorba despre pudelul de apartament sau corcitura agățată de un lanț lângă grajd, fiecare câine din Vrancea va trebui să poarte un microcip până la sfârșitul anului 2014. Proprietarii animalelor care nu fac acest lucru riscă o amendă între 2.000 și 5.000 de lei. Veterinarii vrânceni vor începe în perioada următoare o campanie de informare a proprietarilor de câini asupra obligației de a microcipa animalele. Noua legislației privind identificarea câinilor cu stăpân intră în vigoare de sâmbătă, iar veterinarii vrânceni se tem în special de reacția oamenilor din mediul rural.
    Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Vrancea, Grigore Mihăeș, spune că prețurile pentru microciparea câinilor urmează să fie stabilite de fiecare medic veterinar și, cel mai probabil, va fi diferențiat între mediul urban și cel rural. Explicația este simplă: dacă în Focșani există o competiție între cabinetele veterinarilor, în mediul rural, unde populația este mai săracă, nu există decât un veterinar. Cel mai probabil, a explicat Grigore Mihăeș, prețurile în mediul rural vor acoperi doar costurile cu achiziția microcipului și celelalte operațiuni care trebuie efectuate. „Nu ne propunem să facem un profit”, a afirmat președintele CMV Vrancea. Prețul estimativ este de 50 lei pentru microcipare însă acesta ar putea fi modificat în funcție de oferta firmelor care aduc microcipurile.
    Mihăeș a explicat că, în perioada următoare, veterinarii vor începe acțiunea de inspecție a exploatațiilor pentru a evidenția modificările efectivului de animale din fiecare gospodărie. „Cu această ocazie le vom prezenta oamenilor și noutățile legislative în acest domeniu, obligațiile pe care le au. O noutate este și că vaccinarea antirabică se va face de acum doar pe animale microcipate”, a afirmat președintele CMV Vrancea, Grigore Mihăeș.
    Sâmbătă, 15 martie, intră în vigoare Ordinul 1 din 2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân emis de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Potrivit normelor care intră în vigoare sâmbătă, proprietarii câinilor au obligația să identifice, prin microcipare, și să înregistreze animalele în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora.
    Fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica veridicitatea datelor înscrise în RECS prin consultarea portalului identificării și înregistrării animalelor de companie – www.rompetid.ro.
    Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificați și înregistrați până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spații publice a acestora. Pentru cetățenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească ce calitate are microcipul și dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor, microcipul va fi schimbat.

Birou de Poliția animalelor la DSVSA

    La nivelul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea va fi înființat un Birou de Poliție a animalelor, conform noilor norme. „Avem desemnată deocamdată o persoană însă urmează ca, după aprobarea noii organigrame, să stabilim inspectorul care avea atribuții în acest domeniu”, a afirmat directorul adjunct al DSVSA, Doru Calistru. Inspectorul va putea verifica inclusiv dacă au fost microcipați și sterilizați câinii scoși în spațiul public.
     Conform noilor norme, până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună sau metișii acestora trebuie să fie sterilizați. Deținătorii câinilor de rasă comună sau metișilor fătați după data de 1 ianuarie 2015 au obligația să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni și masculii la vârsta de 6 – 8 luni.
    Prețul sterilizării pentru un mascul nu poate fi mai mic de 100 de lei, iar pentru sterilizarea unei femele va fi de minim 150 de lei. ANSVSA a anunțat, vineri, că sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea și microciparea câinilor sunt între 2.000 și 5.000 de lei și între 5.000 și 10.000 de lei pentru cei care nu-și sterilizează câinii de rasă comună sau metișii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea OUG 155/2001.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?