Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Tâlharul Mongolezu’ şi toporatorul Vasile, ARESTAŢI LA DOMICILIU


Doi vrânceni sunt arestați la domiciliu și alți 24 sunt puși sub control judiciar. Aceste măsuri au fost luate în perioada 1 februarie-15 martie, de la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală. Primul arestat la domiciliu a fost un toporator din Cîmpuri, Vasile I., care este judecat pentru infracțiuni de evaziune fiscală. Măsura a fost dispusă de magistrații Tribunalului Vrancea pe data de 22 februarie. Pe data de 17 martie, magistrații Tribunalului Vrancea au luat din nou în discuție cazul lui Vasile I. și au menținut „măsura arestului la domiciliu dispusă față de inculpat”.
    Pe numele toporatorului din Cîmpuri, magistrații Tribunalului Buzău au emis, în 2011, mandat de arestare în lipsă, întrucât era plecat în străinătate. Pe data de 21 februarie el s-a întors în România, fiind identificat la Giurgiu, de unde a fost preluat de polițiștii vrânceni. Adus la Tribunalul Vrancea pentru confirmarea mandatului, bărbatul a avut o surpriză plăcută. Măsura arestării preventive dispusă în 2011 de magistrații Tribunalului Buzău a fost înlocuită cu arestul la domiciliu.
    Vasile I. a fost trimis în judecată în 2012, alături de alte trei persoane, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, deținere de documente cu regim special, dar și complicitate la săvârșirea celor două infracțiuni. Când a fost trimis în judecată, bărbatul era dat în urmărire internațională pentru că nu a putut fi arestat preventiv. El este acuzat de o evaziune de 500.000 lei numai în acest dosar. 
Potrivit rechizitoriului, el deținea două firme, una în Câmpuri și o alta în Răstoaca. A fost acuzat de două infracțiuni de evaziune fiscală, respectiv că ar fi deținut documente cu regim special, pe care nu le-a raportat, și ar fi înregistrat în contabilitate operațiuni nereale. Procurorii spuneau că împreună cu celalate persoane  cercetate în dosar ar fi făcut în gestiune, în baza unor documente, un stoc fictiv de lemn. Firma vindea în realitate material lemnos, dar acesta provenea din tăieri ilegale.
În 2013, anchetatorii au făcut descinderi la adresele inculpaților și au găsit inclusiv un ciocan de marcat arbori falsificat, dar și documente cu regim special necompletate, aparținând unor societăți de pe raza mai multor județe; documente de evidență contabilă și extracontabilă ale unor societăți cu activitate în domeniu. Inițial, cauza a fost anchetată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, dar a fost declinată în favoarea colegilor lor vrânceni.
  
     „Mongolezu”, cel de-al doilea vrâncean arestat la domiciliu

    Cel de-al doilea bărbat arestat la domiciliu este Cătălin Andrei B, zis „Mongolezu”, din comuna Ruginești. El este cercetat într-un dosar de tâlhărie, alături de alte persoane și, inițial, a fost arestat preventiv de magistrații Judecătoriei Adjud.
A contestat măsura, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Vrancea, unde magistrații au fost ceva mai îndulgenți cu el și au luat măsura arestului la domiciliu. Contestația sa a fost luată în discuție de magistrații Tribunalului pe 7 martie. „Admite contestația promovată de inculpatul B. Cătălin Andrei, împotriva încheierii din 04.03.2014 pronunțată de Judecătoria Adjud, în dosarul penal nr. 769/173/2014. Desființează în parte «Încheierea» din 04.03.2014 pronunțată de Judecătoria Adjud și în consecință: Înlătură dispoziția privind menținerea măsurii arestării preventive pentru perioada de 30 de zile începând cu 07.03.2014. (…) dispune luarea față de inculpatul B. Cătălin Andrei a măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile începând cu 08.03.2014. Atrage atenția inculpatului asupra respectării obligațiilor prev. de art. 221 C.pr.pen.: – să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu partea vătămată sau ceilalți inculpați decât în cadrul ședințelor de judecată, în prezența apărătorilor. Stabilește ca organ de supraveghere Poliția comunei Ruginești și Poliția Adjud. Aduce la cunoștință inculpatului consecința revocării acestei măsuri. Dispune punerea de îndată a inculpatului în libertate dacă nu este arestat, urmărit sau cercetat penal în altă cauză. (…) Definitivă. Pronunțată în ședință publică”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Vrancea.

     Hoți puși sub control judiciar

    Polițiștii vrânceni ne-au spus că pe lângă cele două persoane care sunt arestate la domiciliu, mai au în supraveghere alte 24 de persoane, puse sub control judiciar. Majoritatea persoanelor puse sub control judiciar sunt cercetate pentru infracțiuni de furt. 
Aceeași măsură a fost luată și împotriva unei persoane care a comis o infracțiune la regimul rutier. Este vorba despre tânărul oprit în trafic cu focuri de armă, de polițiștii de la Biroul Rutier Focșani. Măsura controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile în cazul lui Cătălin C., în vârstă de 26 de ani, din Focșani, a fost luată pe data de 4 martie după ce, cu o seară în urmă, tânărul șofer a fost oprit în trafic cu focuri de armă. Anchetatorii ne-au spus atunci că băiatul și-a petrecut seara cu o fată și un băiat într-un local din municipiu, după care s-a urcat la volanul unui autoturism marca Audi și a plecat la plimbare pe străzile Focșaniului. În acel moment a început toată tevatura.
Polițiștii i-au făcut semnalul regulamnetar de oprire, dar șoferul și-a continuat deplasarea cu polițiștii pe urmele lui. Mai mult, anchetatorii ne-au spus că el a lovit mașina poliției de două ori, în mod intenționat, și nu s-a oprit nici măcar atunci când a auzit focurile de armă. A continuat să gonească pe străzile municipiului, oprindu-se la ieșirea din Focșani spre Vînători. Acolo a stat mai mult timp baricadat în mașină și nu a vrut să se dea bătut nici măcar la insistanțele surorii sale. În cele din urmă, polițiștii au spart un geam și l-au scos pe tânăr din autoturism. Au vrut să-l testeze cu aparatul alcooltest, dar a refuzat. De asemenea, nu a vrut să meargă nici la spital pentru probe de sânge. Mai mult, șoferul nu a recunoscut nici că a condus mașina. Odată cu luarea măsurii controlului judiciar, tânărul are de respectat o serie de obligații. Dacă le va încălca, atunci polițiștii vor sesiza instanța de judecată. Polițiștii vrânceni ne-au spus că niciuna dintre persoanele împotriva cărora au fost luate măsurile de arest la domiciliu sau de control judiciar nu au încălcat deciziile impuse de judecători.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?