Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Pe strada Unirea Principatelor trotuarele îi nemulțumesc pe focșăneni


   După o iarnă în care rubrica „Monitorul vine pe strada ta!” a luat o scurtă pauză, de ieri am revenit, pentru a vă prezenta Focșaniul prin imagini, așa cum este el. Prima stradă vizitată în acest an este Unirea Principatelor, care face legătura între centrul orașului, la intersecția cu Bulevardul Unirii, și ieșirea din oraș spre Cîmpineanca, la intersecția de la „Vasilică”. O stradă lungă și sinuoasă, care pare mai gri decât de obicei în acest început de primăvară, sub razele calde ale soarelui.
    De la bifurcația străzilor din centru, unde câțiva muncitori de la Direcția de Dezvoltare vopseau ieri în gri stâlpii de susținere ai semafoarelor, acoperind vechile dungi negre și galbene, am pornit pe Unirea Principatelor, o stradă ca oricare alta în Focșani. Asfaltul, nici prea netez, nici prea plin de gropi, mai mult dâmburi, nu este nici atât de rău încât să nască nemulțumiri, nici neted ca în palmă, să primească laude. Și marcajele rutiere au nevoie de o revopsire, cele mai multe treceri de pietoni sau dungi de demarcare ale drumului fiind șterse. Pe prima porțiune din această stradă, cele două sensuri de mers sunt despărțite de un scuar, cu iarbă , copaci și vase mari, ornamentale, din gips, în care, probabil, ar trebui plantate flori colorate. Cu excepția verdelui ierbii, vegetația lipsește deocamdată, copacii fiind golași, iar gardul viu este reprezentat acum de tufe maronii, de aceea peisajul este destul de monoton și gri. Un aspect pozitiv și un plus adus Primăriei este însă faptul că, așa cum se întâmplă în fiecare primăvară, copacii au fost toaletați, înălțându-și acum spre cer coroanele ciunțite, dar care în curând vor înverzi. 
    La atmosfera tristă contribuie din plin și aspectul blocurilor cu trei și patru etaje, cenușii, anoste și îmbătrânite. Unele sunt complet reabilitate termic, altele parțial, iar unele au rămas cu fațada din anii ’80. Aspectul este unul pestriț, fațadele având culori felurite: alb, galben, roz, roșu, crem, gri. Pe pervazul unei ferestre de la parter moțăie la soare o pisică.
    Singurele pete de culoare, din păcate, sunt gunoaiele, ambalajele împrăștiate peste tot pe spațiile verzi dintre blocuri sau în grădinițele din fața și din spatele blocurilor. Iarna a lăsat în urmă un peisaj dezolant și curățenia pe stradă lasă mult de dorit, cum, de altfel, se întâmplă mai în tot orașul. În loc de ghiocei, narcise și lăcrămioare, primăvara răsar gunoaiele, ascunse privirii iarna de stratul de zăpadă. Prin contrast cu aspectul general de nepăsare, în fața unui bloc am remarcat însă și o grădină foarte îngrijită, cu iarba verde tunsă scurt, împrejmuită de un gard viu toaletat și brazi impunători. Nicio hîrtie aruncată pe acel spațiu verde, ca și cum grădina respectivă ar fi fost ruptă dintr-un alt film.

       Case vechi boierești și moderne vile impunătoare „conviețuiesc” pe aceeași stradă
    
    Trotuarele par a fi marea nemulțumire a locuitorilor de pe Unirea Principatelor. În parcul situat în această zonă am întâlnit câteva mămici și bunici, cu copiii în aer liber, bucurându-se de căldură și de verdeață. „Suntem nemulțumiți că trotuarele sunt nefăcute. Dacă vin doamnele de la Primărie pe aici, cu tocuri, nu le va fi prea ușor să meargă. Apoi, spațiile verzi arată cum arată, este mizerie. Aici, părculețul ar trebui să fie făcut ca lumea, dar oamenii sunt necivilizați, că vin cei de la primărie, se face curat și în trei ore este iar mizerie, e jale. În rest, este o zonă liniștită”, ne-a spus doamna Roxana. Parcul este singura oază de recreere pentru locuitorii din zonă și pentru copii, la o distanță mai mare fiind Grădina Publică.  Trotuarul de lângă parc este „confiscat” de mașinile parcate, așa că pietonii trebuie să circule pe marginea străzii, unde este mult praf.   

 
    După o porțiune în care blocurile s-au „îmbinat” cu casele, simple, cu un nivel, construite pe pământ, urmează un sector în care domină vilele, unele mari, impunătoare, luxoase, cu garduri înalte și gazon în curte. Printre acestea se strecoară și case mai modeste, țărănești, cu garduri scunde din lemn. 
    Pe Unirea Principatelor am avut surpriza de a găsi vreo două case vechi, boierești, pe care le-am trecut cu vederea până acum. Una dintre ele, cu fațada gri-roz spălăcită, dormitează tăcută și liniștită în mijlocul unei grădini. Ușa centrală, din lemn vechi, cu incrustații, și tâmplăria de la geamuri sunt singurele elemente care mai amintesc de casa boierească frumoasă de odinioară.  O altă casă, mai solidă și mai așezată, susținută de patru coloane centrale, construită în stil neoromânesc, cu uși și ferestre mari, care dau spre stradă.
    Spre capătul străzii își au sediul o firmă de construcții, o spălătorie auto și o benzinărie.

    Și în acest an vă așteptăm opiniile, sugestiile și reclamațiile referitoare la strada pe care locuiți, pentru a o vizita și a o aduce în atenția autorităților locale. Ne puteți scrie atât pe adresa redacției, cât și prin comentarii, pe www.monitorulvn.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?