Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Veniturile zilierilor nu se vor lua în calcul la stabilirea ajutoarelor sociale


Veniturile obținute din munca prestată ca zilier nu se vor lua în calcul la stabilirea ajutoarelor sociale, iar plata tarifului pe oră va fi calculată în funcție de salariul minim pe țară. Acestea se vor întâmpla din luna iunie a.c., când vor intra în vigoare prevederile Legii nr. 18/2014 pentru modificarea și completarea legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate ca zilieri, ce a fost publicată în Monitorul Oficial zilele acestea. Conform acesteia, zilierul reprezintă persoana fizică care are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Reamintim că din 2013, și PFA și intreprinderile familiale pot lucra cu zilierii. În schimb, noile dispoziții din Legea nr. 18/2014, stabilesc clar că instituțiile publice nu pot folosi zilieri.

    „Veniturile realizate de persoanele fizice apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social din activități necalificate, cu caracter ocazional, nu se iau în considerare la menținerea dreptului de ajutor social”, se precizează în expunerea de motive a Legii nr. 18/2014. Această prevedere vine în sprijinul celor ce prestează munci ca zilieri și al căror venit obținut astfel conta la stabilirea cuantumului ajutorului social, care se stabilește ca diferență între nivelul venitului minim garantat și venitul net lunar al familiei sau persoanei singure. La stabilirea venitului lunar net, actele normative în vigoare prevăd că se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale, cu exceptia alocației pentru susținerea familiei, a burselor de studiu și a burselor sociale, precum și a sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului național de protecție socială „Bani de liceu”. Începând din 17 iunie a.c., excepție vor face, la stabilirea venitului lunar net, și veniturile obținute de persoanele în cauză, ca zilieri.
    De asemenea, de la aceeași dată, tariful pe oră al zilierului va fi calculat în funcție de salariul minim pe țară, adică cuantumul remunerației brute orare nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară. În momentul de față, salariul de bază minim brut pe țară este de 850 lei, iar pe oră, de aproximativ 5 lei. Dovada plății remunerației se va face prin semnătura zilierului în Registrul de evidență a zilierilor. Plata zilierilor se poate face inclusiv electronic, la sfârșit de săptămână.

        Angajatorul, obligat să plătească îngrijirile medicale sau înmormântarea

    Noile reglementăriu prevăd faptul că angajatorul este cel ce va trebui să suporte din buzunarul său, toate cheltuielile medicale impuse de eventuala accidentare a zilierului pe care l-a angajat. Totodată, angajatorul va plăti și costurile aferente înmormântării, dacă decesul se produce din vina sa. 
Pentru ca accidentele să fie totuși prevenite, persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate să asigure securitatea și sănătatea în muncă a acestora și să le pună la dispoziție, gratuit, echipamente individuale de protecție adecvate activității desfășurate. Pentru că legea nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru șomaj, în sistemul de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale și nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate, acesta își poate încheia, opțional, o asigurare de sănătate, de pensie și/sau de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale.
   
       Obligații noi pentru angajatori și zilieri

    Iată și o serie de noi obligații pe care le au angajatorii zilierilor începând cu luna iunie a.c., ce au fost introduse de noua lege: să asigure instruirea zilierului înainte de începerea activității și/sau la schimbarea locului de muncă, cu privire la pericolele la care poate fi expus și la măsurile de prevenire și protecție pe care trebuie să le respecte; să solicite zilierilor asumarea pe propria răspundere, prin semnătură, că starea sănătății îi permite desfășurarea activităților repartizate de beneficiar; să pună la dispoziție zilierilor echipamente de muncă adecvate care nu pun în pericol securitatea și sănătatea acestora; să asigure, în mod gratuit, echipamente individuale de protecție adecvate activității desfășurate de zilieri; să comunice de îndată, către Inspectoratul Teritorial de Muncă, orice eveniment în care au fost implicați zilieri; să înregistreze accidentele de muncă suferite de zilieri în timpul activității, pe baza proceselor verbale de cercetare.
    O serie de noi obligații le au și zilierii. Astfel, ei trebuie: să își însușească și să respecte măsurile de prevenire și protecție stabilite de beneficiar; să utilizeze corect echipamentele de muncă puse la dispoziție; să folosească corect echipamentul individual de protecție acordat și, după utilizare, să îl înapoieze sau să îl pună la locul destinat pentru păstrare; să nu scoată din funcțiune, să nu modifice, să nu schimbe sau să nu înlăture arbitrar dispozitivele de securitate proprii ale echipamentelor de muncă;
să comunice imediat beneficiarului orice situație de muncă despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea și sănătatea zilierilor; să pună la dispoziția inspectorilor de muncă informațiile și documentele solicitate cu ocazia controlului.

    Amenzi pentru angajatorii care nu respectă regulile

    Potrivit legii, se pot presta activități cu caracter ocazional în următoarele domenii: agricultură; vânătoare și pescuit; silvicultură, exclusiv exploatări forestiere; piscicultură și acvacultură; pomicultură și viticultură; apicultură; zootehnie; spectacole, producții cinematografice și audiovizuale, publicitate, activități cu caracter cultural; manipulări de mărfuri; activități de întreținere și curățenie. Din iunie, zilierii pot fi angajați și pentru activități în: cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste sau cele de organizare a expozițiilor, activități de interpretare artistică, de gestionare a sălilor de spectacole, activități desfășurate în sere, spații verzi, parcuri și grădini zoologice, publicitate, recuperarea materialelor, colectarea, tratarea și eliminarea materialelor nepericuloase, comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii.
    Cei care folosesc zilieri pentru alte activități decât cele reglementate strict de lege vor fi sancționați, începând din iunie a.c., cu amenzi cuprinse între 10 mii și 20 mii lei. Șase mii lei amendă vor primi angajatorii zilierilor care nu respectă următoarele dispoziții: beneficiarul nu poate angaja zilieri să desfășoare activitatea în beneficiul unui terț; durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă; niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioada mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?