Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cum vrea să scape Veritas Panciu de FALIMENT


Veritas Panciu nu poate scăpa de faliment decât cu susținerea unui investitor strategic, recunoaște administratorul special Adrian Toma în planul de reorganizare propus creditorilor societății. Este un plan pe alocuri fantezist deoarece creditorii, precum CEC Bank sau Administrația Județeană a Finanțelor Publice ar trebui să aștepte peste un an de zile până când Veritas va începe să achite datoriile. Planul este fantezist și prin cifrele propuse creditorilor. De exemplu, adminstratorul special spune în planul de reorganizare că vrea să vândă șampanie de 44,8 milioane lei în al doilea an și să depășească 54 milioane lei în al treilea an.

    Veritas Panciu are nevoie de un investitor strategic pentru a scăpa de faliment, recunoaște administratorul special, Adrian Toma, în planul de reorganizare propus creditorilor societății. Societatea a intrat în procedură de insolvență în noiembrie 2011 după ce datoriile au depășit 40 milioane lei. Cele mai mari sume sunt datorate către CEC Bank – 34 milioane lei și Fisc – 4,3 milioane lei. Conform procedurile legale, firma poate scăpa de faliment și implicit vânzarea la licitație a bunurilor doar dacă creditorii susțin planul de reorganizare propus de administratorul special, în acest caz Adrian Toma. Însă nici atunci nu este sigur că falimentul va ocoli Veritas deoarece sunt multe cazuri în care planul propus nu ține cont de realități și nu se îndeplinesc obiectivele, condiții în care creditorii obțin falimentul societății în cauză.
    Planul este pe alocuri unul fantezist în care creditorii, precum CEC Bank sau Administrația Județeană a Finanțelor Publice trebuie să aștepte peste un an de zile până când Veritas va începe să achite datoriile. Totul depinde însă de un investitor strategic, adică o firmă sau o persoană care să asigure banii necesari realizării de investiții la Veritas. Este vorba de investiții masive într-o linie nouă de îmbuteliere fără de care societatea nu poate obține venituri mari. „Succesul realizării planului de reorganizare stă în atragerea unei surse financiare care să susțină producția programată în anul I, dat fiind perioada lungă de obținere a produselor programate a fi valorificate, iar începând cu anul al II-lea acestea să devină sursa proprie de achitare a datoriilor cât și pentru continuarea activității. Această finanțare de la un investitor atras prin majorare de capital social este prevăzută a avea loc după aprobarea planului de reorganizare de către adunarea creditorilor și judecătorul sindic în primul trimestru al perioadei de reorganizare”, se arată în planul de reorganizare propus de administratorul special Adrian Toma.
    Acesta arată că falimentul nu este o soluție prin care creditorii să își poată recupera banii și cere, practic, o amânare la plata datoriilor. Adrian Toma vrea ca firma să continue să funcționeze și, cu banii de la un investitor strategic, să readucă pe profit Veritas. „Planul prevede ca măsură de reorganizare continuarea activității curente în vederea acoperirii pasivului într-o măsură cât mai adecvată… Planul cuprinde în principal o restructurare financiară a societății prin reducerea datoriilor firmei până la nivelul posibilităților de generare de excedent de numerare (dar nu sub valoarea de lichidare a întreprinderii) și o eșalonare a datoriilor rămase pe perioada reorganizării”, arată administratorul special Adrian Toma.

     Plan fantezist la vânzarea de șampanie

    Intențiile sunt bune însă planul pare pe alocuri fantezist, în special când sunt prezentate obiectivele financiare pentru Veritas. Astfel, administratorul dorește să refacă stocul de vin spumant, la început cu un minimum de un milion de sticle, cu perspectiva creșterii până la 2,5 milioane sticle, „ținând cont de tehnologia tradițională a acestui produs care durează minimum 12 luni”. De asemenea, vinurile de la Veritas vor fi vândute și îmbuteliate. „Evaluatorul consideră că cea mai bună șansă a creditorilor de a-și recupera creanțele este continuarea activității firmei cel puțin până la achitarea acestora. Produsul este vandabil, iar piața este, la acest moment, favorabilă”, se arată în plan. 
    Veritas vrea să renască prin vânzarea vinului spumant, care are un preț mediu de 8 euro la Panciu. Pe lista de argumente în favoarea continuării activității se află calitatea șampaniei de la Panciu, recunoscută prin premiile obținute de-a lungul timpului. Åžampania este păstrată în hrube de pe vremea lui Ștefan cel Mare, care au o lungime de peste 3,5 kilometri. Planurile par de domeniul fantasticului atunci când sunt prezentate cifrele deoarece Veritas vrea să vândă șampanie de 44,8 milioane lei în al doilea an și să depășească 54 milioane lei în al treilea an. Administratorul susține că astfel se va ajunge de la un plus două milioane lei în primul an până la 57 milioane lei în anul III. Aceasta în condițiile în care, de exemplu, Veritas a avut o cifră de afaceri tot mai mică în ultimii ani. De la 26 milioane lei în 2007 s-a ajuns, în 2012, la venituri de doar 3,5 milioane lei și cheltuieli de 7,9 milioane lei. Reușita planului de reorganizare depinde însă și de bunăvoința creditorilor. Veritas vrea o reeșalonare a datoriilor pe o perioadă de trei ani și să nu plătească niciun leu în primul an de aplicare a planului de reorganizare.

           Onorariu de succes pentru lichidator

    Cel mai câștigat din afacerile Veritas Panciu este Casa de Insolvență Transilvania, lichidatorul fabricii de șampanie. Acesta va câștiga minim 500 mii lei din această afacere. Numită administrator judiciar de magistrații Tribunalului, Casa de Insolvență Transilvania (CIT) beneficiază atât de o remunerație fixă lunară cât și de un „onorariu de succes” pentru cazul în care recuperează banii datorați CEC Bank, cel mai mare creditor al Veritas Panciu. Conform hotărârii magistraților vrânceni, remunerația fixă lunară este de o mie euro, la care se adaugă TVA. În același timp, onorariul de succes este de minim 1,5%, dacă se recuperează creanța băncii în termen de peste 12 luni.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?