Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Deținuții pot presta munci pentru agenți economici, pe bază de contracte


Agenții economici vrânceni care au nevoie de forță de muncă necalificată, dar și calificată, pot încheia contracte de prestări servicii cu Administrația Națională a Penitenciarelor, prin unitățile teritoriale, în condițiile Legii 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor private de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. „Unitățile de detenție pot pune la dispoziție persoane private de libertate pentru desfășurarea unor activități necalificate în construcții, salubrizare, reciclare, întreținere și amenajare spații verzi etc. Există disponibilitatea unităților penitenciare în efectuarea unor lucrări specifice cu persoane private de libertate calificate în domenii distincte, precum: zidărie, tencuieli interioare și exterioare, zugrăveli, instalații sanitare, tâmplărie, dulgherie, instalații electrice, sudură etc. Munca prestată în timpul executării pedepselor este o componentă importantă a activității de reintegrare socială și urmărește dezvoltarea capacității persoanelor private de libertate de a-și câștiga existența după liberare, precum și realizarea unor venituri care pot fi folosite la îmbunătățirea condițiilor de detenție”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea.
    În comunicat se detaliază faptul că în cadrul mai multor unități din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt amenajate și funcționează ateliere de producție utilate corespunzător, în care pot fi desfășurate activități de prelucrare a lemnului, tâmplărie lemn, tâmplărie PVC, croitorie, cizmărie, panificație, etc. „Penitenciarul Focșani dispune de un atelier de producție cu utilaje de tâmplărie pentru executarea unor produse de mobilier și a altor obiecte de tâmplărie. Administrațiile locurilor de deținere pot încheia contracte de prestări servicii și cu antreprenorii sau sub-antreprenorii de lucrări, iar folosirea la activități lucrative a persoanelor private de libertate implică o serie de avantaje”, transmit reprezentanții AJOFM Vrancea. 
Dintre aceste avantaje amintim: asigurarea unui număr constant de persoane private de libertate pe toată perioada derulării contractului, ținând cont de nevoile beneficiarului; continuitatea seviciilor prestate pe întreaga perioadă de derulare a lucrărilor; negocierea tarifelor în funcție de complexitatea lucrărilor efectuate sau a serviciilor prestate, durata contractului și numărul de persoane private de libertate implicate; cheltuielile totale ale desfășurării activității cu persoane private de libertate sunt exclusiv cele determinate de remunerarea acestora pentru lucrările efectuate, conform tarifului orar stabilit în contract, și nu implică contribuții financiare sau plata unor taxe suplimentare.
    Nu în ultimul rând, un avantaj al angajării deținuților pe bază de contract de prestări servicii constă în faptul că este asigurată siguranța asupra materiilor prime, materialelor, uneltelor și utilajelor folosite în perioada derulării lucrărilor, neexistând riscul sustragerii acestora. Mai mult, paza și hrana persoanelor private de libertate sunt asigurate de către administrația penitenciarului, fără a implica alte costuri suplimentare din partea beneficiarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?