Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Impozit pentru camerele închiriate turiştilor


Vrâncenii care închiriază o cameră pentru o noapte unor turiști trebuie să  achite un impozit de 16%, calculat la o normă de venit anuală stabilită de Finanțe.  Impozitul se reduce în funcție de condițiile oferite turiștilor și perioada în care a avut loc închirierea camerei. Norma de venit pentru acest an este 10.200 lei pentru fiecare cameră din locuință și a fost aprobată prin decizia directorului general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați.
Această impozitare se aplică persoanelor din Vrancea care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală și care nu sunt încadrate ca „structură de primire turistică”. „Închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuințele proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, …, reprezintă oferirea posibilității de ședere pentru o perioadă de minimum 24 de ore și maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătorește în scop turistic în afara mediului său obișnuit de viață”, arată reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice.
Aceștia arată că veniturile realizate de către proprietari din închirierea în scop turistic a camerelor sunt incluse în categoria veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. „Norma anuală de venit aprobată prin decizia menționată este de 10.200 lei/camera/an, indiferent de categoria localității și de amplasamentul locuinței, corespunzătoare unei camere de închiriat, pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv”, se arată într-o informare de presă.
Norma anuală poate scădea cu până la 30% în anumite condiții, ținând cont de utilitățile locuinței, de suprafața camerelor. Astfel, norma se reduce cu câte 10% în situația în care „camerele nu sunt dotate cu instalații de apă, canalizare, electrice și de încălzire proprii sau comune”, „nu sunt dotate cu instalații sanitare proprii puse în exclusivitate la dispoziția turiștilor”, „camerele au o suprafață mai mică de 10 mp”, „camerele au mai mult de 2 locuri de cazare”.

                    Cum se reduce impozitul
 
Norma anuală de venit și implicit impozitul care trebuie plătit către stat va fi redus proporțional „astfel încât să reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată”. Finanțiștii vor ține cont de „începerea realizării de venituri din închirierea în scop turistic”, „încetarea realizării de venituri din închirierea în scop turistic” și de „întreruperile temporare datorate unor accidente, spitalizării și altor cauze obiective, inclusiv cele de forță majoră, dovedite cu documente justificative”. „Contribuabilii au obligația să completeze fișa capacității de cazare cu informațiile necesare, în vederea stabilirii de către organul fiscal competent a impozitului anual datorat. Fișa capacității de cazare reprezintă formular tipizat și constituie anexă la declarația privind venitul estimat/norma de venit. Organul fiscal competent stabilește impozitul anual datorat pentru venitul din închirierea în scop turistic a unei camere situate în locuința proprietate personală prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra normei anuale de venit ajustate”, au explicat reprezentanții AJFP.
În anumite situații, proprietarii locuințelor pot opta pentru determinarea venitului net în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. De asemenea, cei care închiriază turiștilor mai mult de cinci camere vor trebui să determine venitul net în sistem real.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?