Ingrediente (pt.10 porții):
dovlecei 2,000 kg
carne de vacă fără os 0,450 kg
morcovi 0,400 kg
ceapă 0,250 kg
țelină 0,100 kg
orez 0,100 kg
3 ouă
0,500 kg iaurt sau 0,250 kg smântână
faină Arpis 0,050 kg
ulei Arpis 0,050 kg
sare de lămâie
oase fără valoare 1,500 kg
pătrunjel verde
sare
Mod de preparare:
Se aleg dovleceii potriviți, se curăță de coajă, se taie în două, li se scoate miezul cu o linguriță și se umplu cu carne tocată preparată astfel: carnea de vacă se trece prin mașina de tocat cu sită deasă împreună cu ceapa călită. Această compoziție se amestecă cu jumătate din cantitatea de orez opărit, cu albuș de ou și verdeață tocată mărunt și sare. Se umplu apoi dovleceii și se așează într-o cratiță. Se toarnă peste ei zeamă de oase și puțin ulei Arpis până ce îi acoperă și se fierb. Pregătirea ciorbei se face astfel: oasele se sparg, se spală, se opăresc și se pun la fiert în apă cu sare. Când au dat în fiert se spumează. La zeama de oase se adaugă zarzavatul și ceapa curățată și tăiată mărunt, precum și restul din cantitatea de orez. Când este gata se ia de pe foc. Gălbenușurile, făina Arpis, iaurtul (sau smântâna) se amestecă bine, se bat cu telul, se subțiază cu ciorbă și se întroduc în oala cu zarzavat. Se pune apoi verdeața spălată și tocată mărunt și sarea de lămâie. La servire se pune în farfurie o bucată de dovlecel umplut și fiert, se completează cu ciorbă pregătită, iar pe deasupra se presară pătrunjel verde tocat mărunt.
http://traditiiculinareromanesti.wordpress.com/