Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Cine poate lua pensie anticipată parțială fără penalizare


Din cele 716 dosare de pensionare care au fost lucrate de angajații Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea în primul trimestru al acestui an, doar 78 reprezintă solicitări de pensionare anticipată parțială. Numărul atât de mic de persoane care aleg această formă de pensionare este din cauză că penalizarea aplicată la pensie poate ajunge, conform legii, până la 45% din drepturi.
    Totuși, există și excepții, în sensul că actele normative în vigoare scutesc de penalizare o anume categorie de salariați. Și anume, pe cei care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele de poluare permanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități. Aceștia pot solicita pensia anticipată parțială, fără penalizare, cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Dovada referitoare la perioada de locuire în zonele afectate de poluarea remanentă, se face prin adeverință-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor competent.
    Tuturor celorlalte categorii de persoane care aleg pensia anticipată parțială li se va aplica penalizarea cuantumului drepturilor de pensie. La această dată, în evidențele CJP Vrancea sunt, în total, 74.004 pensionari de stat și 14.263 pensionari CAP.

      Condiții de acordare a pensiei anticipate parțiale

    Pensia anticipată parțială cu penalizare se acordă cu maxim cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. „În situația cadrelor militare în activitate, soldaților și gradaților voluntari, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege sau au depășit acest stagiu cu până la 8 ani, dar și în condițiile realizării stagiului minim de cotizare în specialitate. În aceleași condiții, pot beneficia de pensia anticipată și cadrele militare: trecute în rezervă sau care au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/polițiștilor/funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale; trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară”, se precizează pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.

       0,75% penalizare pentru fiecare lună de anticipare

    Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Perioada de anticipare, exprimată în luni, reprezintă intervalul de timp cuprins între data acordării pensiei anticipate parțiale și data împlinirii vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse, prevăzute de lege. Penalizarea cuantumului pensiei se determină prin înmulțirea numărului de luni de anticipare cu 0,75%, iar rezultatul se menține, lună de lună, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse, prevăzute de lege.
Iată exemplul dat de CNPP pentru o femeie născută în februarie 1958:
    Vârsta standard de pensionare este 61 ani, iar stagiul complet de cotizare de 31 ani. Prin reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani rezultă că începând cu împlinirea vârstei de 56 de ani (în februarie 2014) persoana a putut solicita pensia anticipată parțială, însă doar dacă, la momentul februarie 2014, a făcut dovada realizării stagiului complet de cotizare de 31 ani. În situația în care persoana respectivă a solicitat drepturile de pensie începând cu luna februarie 2014, perioada de anticipare este de 5 ani (60 luni), iar procentul de penalizare este de 45% (60 luni x 0,75% = 45%). Dacă, însă, drepturile de pensie sunt solicitate în luna mai 2015, perioada de anticipare este de 3 ani și 9 luni (45 luni), iar procentul de penalizare este de 33,75%( 45 luni x 0,75% = 33,75% ). „Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la această categorie de pensie NU nu se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special”, atenționează specialiștii CNPP. 

     Ce perioade asimilate nu se iau în calcul

    În materialul publicat de CNPP se precizează că la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare în care asiguratul: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parțiale  nu se iau în considerare nici stagiile de cotizare în sisteme de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, respectiv: sistemul de asigurări sociale al avocaților și sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege. „Perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfășurată în grupele I și a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții de muncă se au în vedere la stabilirea stagiului de cotizare realizat, însă nu și la determinarea stagiului minim de cotizare în specialitate”, se precizează în materialul informativ al CNPP.

    Actele necesare solicitării pensiei anticipate parțiale

    Actele necesare solicitării pensiei anticipate parțiale, sunt, în funcție de caz: cerere pentru înscrierea la pensie anticipată; carnetul de muncă (original și copie); actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naștere și de căsătorie, original și copie; livretul militar (original și copie); diploma de absolvire a învățământului universitar și foaia matricolă (original și copie) și/sau adeverința eliberată de instituția de învățământ superior din care să rezulte durata normală, perioada efectuării studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi; acte doveditoare privind stagiul de cotizare în specialitate – pentru personalul militar; adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original; adeverință privind încadrarea activității în fostele grupe I și/sau II de muncă, în condiții deosebite, speciale și alte condiții de muncă, în original (dacă este cazul); procura specială pentru mandatar, original și copie; acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.
    Mai sunt necesare: dovada încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original); adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011, original; alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

       Stabilirea pensiei anticipate parțiale

    Pensia anticipată se cuvine de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, se acordă de la data înregistrării cererii și se plătește de la data încetării calității de asigurat. Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depun de către solicitant la CJP Vrancea, începând cu data îndeplinirii condițiilor de pensionare. Drepturile de pensie vor fi plătite lunar, fie prin mandat poștal, la domiciliul beneficiarului, fie în cont curent sau cont de card. 
„Pensia anticipată parțială se poate recalcula prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare realizate anterior înscrierii la pensie, dar care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia, iar noile drepturi recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. Stagiile de cotizare realizate după data deschiderii drepturilor de pensie anticipată parțială, în condițiile suspendării plății acestora, se valorifică numai la momentul trecerii la pensia pentru limită de vârstă. Revizuirea pensiei anticipate parțiale se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului în situația în care, ulterior stabilirii/plății pensiei se constată diferențe între sumele stabilite și plătite și cele legal cuvenite. Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripție de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferențe”, se specifică în materialul dat publicității de CNPP.
    La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă din oficiu și se recalculează prin eliminarea diminuării și prin valorificarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei.

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?