Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Premiu de excelenţă în mentorat pentru o profesoară de informatică din Panciu



Maricica Apreutesei este singurul dascăl din Vrancea care a obținut premiul de excelență în mentorat. Cei care au înscris-o la concurs au fost chiar foștii săi elevi, actualmente specialiști IT de succes și care au descoperit lumea calculatoarelor sub îndrumarea profesoarei Apreutesei. 

 
Maricica Apreutesei (FOTO), profesor de informatică la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, a primit „Premiul Mentor pentru Excelență în Educație”, în cadrul galei organzate la Cluj Napoca de MOL România, în parteneriat cu Fundația pentru Comunitate. Profesoara vrânceană a primit un premiu de 8.000 de lei, „Trofeul Mentor” și o diplomă. Este pentru al patrulea an consecutiv când se desfășoară la nivel național această gală de recunoaștere a meritelor cadrelor didactice pentru rezultatele obținute în domeniul artei, sportului sau științelor.
Profesoara Maricica Apreutesei este una dintre cele zece cadre didactice și antrenori ai căror elevi și discipoli au primit distincții la competiții și festivaluri interne și internaționale. Miercuri, aceștia au fost răsplătiți în cadru festiv. „Cu toții ne-am asumat anumite încercări sub îndrumarea unor mentori, chiar dacă poate la momentul respectiv nu înțelesesem pe deplin cât de important a fost rolul acestora în ghidarea pașilor noștri. Prin acordarea «Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație» recunoaștem valoarea acestor oameni, care dezleagă greutățile atârnate de aripile tinerilor, pentru a-i învăța să zboare mai departe singuri. Premiem profesori deosebiți pentru că au format generații întregi de oameni și pentru că îi ajută pe tineri să descopere cât de puternici sunt, de fapt”, a declarat Kinga Daradics, reprezentanta MOL România.
La ceremonia de decernare a premiilor a fost prezent și academicianul Solomon Marcus, matematician, care a vorbit despre problematica mentoratului. „Pe parcursul istoriei, instituția mentoratului a contribuit esențial la progresul social și cultural. Acum, în condițiile trecerii de la o cultură elitară la una populară, nevoia de mentori se află în fața unor provocări fără precedent. Reușim să le facem față?”, a precizat academicianul.
Cei zece laureați au primit premii în valoare de câte 8.000 de lei și câte un trofeu special, Trofeul Mentor, realizat de renumitul artist Ioan Nemțoi. Cei zece mentori au fost selectați de Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate, care a primit 505 dosare. Au fost nominalizate 174 de persoane pentru această a 4-a ediție.

      De la inginer la profesor de elită
 
Maricica Apreutesei a lucrat inițial ca inginer, dar de 15 ani s-a dedicat profesiei de dascăl și iată că nu a greșit. Nu este profesorul clasic, căci a reușit să treacă dincolo de bariera catedrei și să-i apropie pe elevi de ea. Încet, încet aceștia au prins drag nu doar de profesoara lor, ci și de materia pe care aceasta le-o predă. „Eu am fost inginer de fapt, iar după revoluție am văzut că nu se mai poate și m-am reprofilat. Am făcut informatica și am intrat în învățământ. Întâi am fost la Liceul Tehnologic din Panciu, iar de 12 ani sunt la Liceul Teoretic din localitate. Distanța între catedră și bancă nu poate să dispară în clasă. Este foarte greu să-l faci pe elev să înțeleagă asta. Nu te poate vedea ca om, te vede ca dascăl și simte distanța. În momentul când merg cu ei la concurs, aici este totul. Practic lucrez mult la proiecte și atunci stăm mult peste program și este altfel. Mâncăm împreună, stăm ore în șir și muncim și apoi plecăm la concursuri. Stăm mult timp, faptul că mergem pe tren, ne consultăm, îi cert. Vai ce-i mai cert și îi pun să prezinte și îi trezesc dimineața la masă sau le duc eu mâncarea în cameră. Ca o mamă sunt, dar ca o mamă și cu părțile rele, că mai și cert copiii”, a spus profesoara Maricica Apreutesei.
Faptul că nu este doar profesor, ci și mentorul elevilor, îi dă un plus de încredere că munca sa nu este în zadar, iar prin elevii pe care i-a pregătit pentru succes, și-a câștigat și ea recunoașterea. „Cred că este unicul moment în care am simțit că nu am muncit degeaba. Faptul că am fost apreciați la un mod la care nu mă așteptam, a fost nemaipomentit. Și primirea, și festivitatea, și spectacolul care ne-a fost prezentat. Ne-am simțit mai oameni ca niciodată. Foști absolvenți de-ai mei, care acum au ajuns mari în IT, m-au înscris în acest concurs. Este vorba de Cruceanu Adrian, care este softist programator în București, Gabriel Lupu, care lucrează în Brașov tot în IT, și cel de-al treilea fost elev, Georgel Ionuț Olaru, care este student la București la Facultatea de Matematică și Informatică. Eu sunt aici, am rămas în Panciu, îi aștept oricând la mine, sunt ca și copiii mei. Întotdeauna când vin pe acasă îmi dau un telefon, trec pe la mine și mereu sunt la zi cu ceea ce fac ei, unde lucrează, la ce proiecte lucrează, ce vor să facă, ce plecări au pe afară. În permanență eu sunt în contact cu ei. Așa cum a scris unul din ei în recomandare «Ne-a fost o a doua mamă»”, a adăugat profesoara Apreutesei.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?