Ingrediente:
750 grame de cartofi fierți
75 grame de gris Arpis
1 ou
1 praf de sare
200-250 grame de făină albă Arpis
80 de grame de unt sau ulei Arpis
6 linguri de mac măcinat
6 linguri de zahăr pudră amestecat cu un plic de zahăr vanilat
făină pentru presărat planul de lucru
Mod de preparare:
Cartofii se fierb în coajă (preferabil să fie albi, mai sfărâmicioși) apoi se curăță, se cântăresc 750 de grame și se zdrobesc bine într-un castron. Se adaugă sarea, grișul și 200 de grame făină. Se frământă un aluat molcuț, încă lipicios, dacă e nevoie se mai adaugă câte o lingură de făină, dar în niciun caz nu trebuie să fie un aluat tare. Se pune o oală de 4 litri cu apă sărată la fiert. Se presară cu făină planul de lucru și se răstoarnă aluatul, împărțindu-l în bucățele egale. Se modelează pe planul de lucru Nudli nu mai lungi de 9-10 cm. În apa clocotită se plonjează toate deodată. Separat, se topește untul într-o cratiță apoi se stinge focul. Când „Nudli” se ridică la suprafață, se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute apoi se scot cu spumiera, scurgându-le de apă și plonjându-le direct în untul topit. Se amestecă cu grijă, de preferat cu o spatulă flexibilă, ca să nu se rupă „putele” și să se îmbrace toate cu untul topit. Se adaugă imediat macul măcinat amestecat cu zahărul pudră. Cu aceeași spatulă, se amestecă bine până când macul este omogen distribuit. Se servesc imediat, dar sunt bune și după ce s-au răcit puțintel.
http://traditiiculinareromanesti.wordpress.com