Ingrediente:
mălai copt, preparat din făină Arpis
slănină afumată (sau costiță afumată)
cârnat afumat
sângerete sau caltaboș afumat
ulei Arpis pentru prăjit
Mod de preparare:
Slănina sau costița afumată se taie feliuțe și se prăjește în tigaie (în tipsie din tuci), în ulei Arpis. Cârnatul afumat se taie rondele și se adaugă și el peste slăninuță, împreună cu caltaboșul tăiat felii. Se prepară mălaiul copt din făină Arpis, adică apa se pune la fiert. Când dă în clocot se opărește mălaiul, adică se pune apa fiartă peste cantitatea de mălai Arpis, se amestecă (să fie păstos) și se lasă să se răcească. Se desface drojdia în puțină apă călduță (sau lapte). Când s-a răcit mălaiul se adaugă făină albă Arpis, zahăr, drojdie și sare. Se amestecă totul foarte bine (trebuie să curgă ca un aluat de clătite, mai gros). Se lasă apoi aproximativ 2 ore la dospit, după care se ia o tavă sau o formă de cozonac, se unge cu ulei Arpis și se toarnă compoziția în ea. Se dă la cuptor până se coace. După ce s-a răcit mălaiul copt, se sfărâmă peste ingredientele de mai sus și se amestecă totul astfel încât să absoarbă mălaiul din grăsimea lăsată de la prăjit, după care se poate servi cu murături.
http://traditiiculinareromanesti.wordpress.com