Recoltarea de celule stem se realizează imediat după naștere, durează doar câteva minute și nu afectează în niciun fel mama sau bebelușul. Anul acesta, patru mămici au solicitat recoltarea de celule stem la Maternitatea Spitalului Județean din Focșani, iar anul trecut 19.
Recoltarea de celule stem, procedură la care apelează foarte multe mămici din străinătate, nu este o necunoscută pentru femeile însărcinate din județul nostru. Această procedură se realizează de câțiva ani și în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Focșani, fiind practicată de toți medicii din cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie.
Potrivit medicilor ginecologi, de la începutul acestui an au existat patru solicitări de recoltare de celule stem. „La maternitatea Spitalului Județean se recoltează celule stem. Toți medicii din cadrul secției efectuează acest procedeu, la cererea pacientelor. De la începutul acestui an, au existat 4 de solicitări în acest sens. Probele recoltate sunt păstrate în casetele speciale aduse de părinții care solicita acest procedeu”, ne-au declarat ginecologii din cadrul Spitalului Județean din Focșani.
Potrivit acestora, în timpul nașterii, mămicii i se prelevă celulele stem, iar familia anunță firma cu care s-a încheiat un contract de depozitare a celulelor, care trimite un reprezentant să ridice proba recoltată. Costul intervenției de recoltare depășește, câteodată, suma de 1000 de euro, iar costul depozitării în banca de celule începe de la câteva sute de lei pe an, în funcție de firma care stochează celulele.
Cum se recoltează celulele stem?
Celulele stem pot fi prelevate atât din cordonul ombilical cât și din placentă. Medicii ginecologi ne-au spus ca în cel mai scurt timp după naștere și după tăierea cordonului ombilical, se recoltează sânge din acesta, iar dacă este cazul, și porțiuni din cordon.
Proba recoltată se transportă în condiții sigure la laboratoarele firmei care se ocupa de așa ceva, unde este preluată de biologi, înregistrată și verificată. După verificare, probele se supun unui set de analize bacteriologice și virusologice, împreună cu sângele luat de la mamă. Dacă rezultatele sunt corespunzatoare, probele se prelucrează pentru obținerea de celule stem, care apoi sunt stocate la -190 de grade Celsius.
Niciun pericol pentru mamă și făt
Recoltarea celulelor stem nu prezintă niciun pericol pentru mamă sau făt, intervenția nefiind dureroasă sau periculoasă. Medicii sunt de părere că acest procedeu reprezintă o soluție salvatoare pentru părinți, cel puțin în plan psihologic. „Celulele, care sunt recoltate atât de cadrele medii, cât și de medici, reprezintă, teoretic, o soluție salvatoare. Cel puțin din punct de vedere psihologic, eficiența rămânând de confirmat în timp”, au mai spus medicii.
Femeile din Vrancea sunt de o parte și de alta a baricadei. Dacă unele doresc să apeleze la recoltarea de celule stem când vor naște, altele sunt de părere că această metodă nu este salvatoare, ci doar strategie de marketing. „Când am născut, nu am recoltat celule stem. Și asta pentru că, din ce m-am documentat, celulele stem recoltate din cordonul ombilical sunt celule stem de tip adult și sunt cu totul și cu totul altceva decât celulele stem embrionare. Fiecare individ are în organism toată viața celule stem de tip adult. Ele sunt în măduva osoasă. Utilizările celulelor stem sunt în cercetare, adică în permanență li se găsesc noi utilizări, deci nu știm totul despre ele, în viitor ar putea fi mai utile sau mai puțin utile. Cred că toată nebunia cu celule stem recoltate la naștere este pur o strategie de marketing, cum ne-am obișnuit la multe altele”, este de părere Ana Bălan.
„Mă frâmântă foarte tare gândul să apelez la recoltarea de celule stem. Încă nu știu dacă o voi face, dar consider că poate o fi soluție salvatoare în cazul unei boli. Am citit opinii pro și contra, dar din moment ce atâția părinți au apelat la această metodă, tind să înclin pro. Acum, vom vedea ce voi face la momentul respectiv”, ne-a spus și Daniela Nițu.
Celulele stem nu reprezintă un panaceu, ci mai degrabă o speranță în ameliorarea unor afecțiuni, sperându-se că peste 10-15 ani cercetările în domeniu să aducă rezultate uimitoare. Medicii susțin că nu trebuie ignorată această metodă, dar nici nu trebuie să i se atribuie puteri miraculoase.