Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Ce indemnizații primești în caz de accidente de muncă și boli profesionale


Asigurații care se accidentează la muncă sau contactează boli profesionale pot primi bani pe perioade mai lungi sau mai scurte, sub formă de indemnizații, pentru reabilitarea medicală și profesională. De asemenea, asigurarea pentru accidente de muncă acoperă și despăgubirile în caz de deces. Reglementările în vigoare prevăd, totodată, că asigurații care, în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, ramân cu leziuni permanente care produc deficiențe și reduc capacitatea de muncă între 20-50%, au dreptul la o compensație pentru atingerea integrității. Cuantumul compensației pentru atingerea integrității se stabilește în funcție de gravitatea leziunii, ajungând până la 12 salarii medii brute.
 Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea, în calitatea sa de asigurator, decontează sumele pentru prestații medicale, indemnizații pentru concedii medicale, acordă despăgubiri în caz de deces și compensații pentru atingerea integrității, asiguraților care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale. Acestea compensație sunt acordate de Casa Județeană de Pensii Vrancea, la cererea persoanelor îndreptățite. Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul instituției, „în vederea realizării activității de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, reglementată de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în cadrul CJP Vrancea funcționează Compartimentul de accidente de muncă și boli profesionale. Principalele atribuții exercitate de acest compartiment sunt: desfășoară activitatea de prevenire a accidentelor de muncă și boli profesionale în scopul îmbunătățirii activității privind securitatea și sănătatea în muncă, precum și activitatea de consiliere a angajatorilor în domeniul securității și sănătății în muncă; ține evidența modului de acordare a prestațiilor și serviciilor de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale; ține evidența accidentelor de muncă și bolilor profesionale, precum și a cheltuielilor generate de acestea; verifică formularele de înregistrare a accidentelor de muncă FIAM, fișele de declarare a bolilor profesionale BP2”. Totodată, acest compartiment mai desfășoară activități privind lucrătorii migranți din domeniul asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale, verifică modul de calcul al concediilor medicale, precum și corectitudinea decontărilor efectuate pentru accidente de muncă și boli profesionale. Nu în ultimul rând, vizează certificatele medicale rezultate în urma unui accident de muncă.
        Gratuități pentru asigurați
 Potrivit Legii nr. 346/2002, republicată în Monitorul Oficial, nr. 251, din 8 aprilie 2014, asigurații au dreptul la prestații medicale pentru investigarea, diagnosticarea, reabilitarea stării de sănătate, precum și recuperarea capacității de muncă. Actul normativ prevede că asigurații beneficiază gratuit, în caz de accident de muncă, de: asistență medicală de urgență la locul accidentului, în mijloacele de transport specializate si în unitățile spitalicești; tratament medical ambulatoriu, analize medicale și medicamente, prescrise de medic; servicii medicale în spitale sau în clinici specializate pentru boli profesionale; tratament de recuperare a capacității de muncă în unități de specialitate; servicii de chirurgie reparatorie; cure balneoclimaterice; investigații de specialitate și analize de laborator, necesare în vederea stabilirii caracterului de profesionalitate al bolilor. Asigurații mai au dreptul la dispozitive medicale în vederea corectării și recuperării deficiențelor organice, funcționale sau fizice cauzate de accidente de muncă și boli profesionale.
 Nu în ultimul rând, salariații care se accidentează la muncă beneficiază și de programe individuale de recuperare, stabilite de medicul specialist al CNPP. Conform legii, programele pot include și tratament balnear pentru o periodată cuprinsă între 15-21 de zile, plătit în totalitate de Casa de Pensii. Asiguraților care nu respectă programele individuale de recuperare stabilite de medicul specialist, li se va suspenda dreptul la aceste servicii. 
        Servicii pentru reabilitare și reconversie profesională
 Prestațiile și serviciile pentru reabilitare și reconversie profesională se acordă de CJP Vrancea la solicitarea asiguraților care, deși nu și-au pierdut complet capacitatea de muncă, nu mai pot desfășura activitatea pentru care s-au calificat, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. „Asiguratorul preia în sarcina sa: cheltuielile privind serviciile medicale și psihologice pentru aprecierea stării fizice, mentale și aptitudinale în vederea reconversiei profesionale; constul cursurilor de calificare sau de reconversie; plata unei indemnizații pe durata cursurilor de calificare și reconversie”, reglementează legea. Cuantumul indemnizației este de 70% din salariul de bază brut al persoanei asigurate pe care l-a avut la data accidentării sau contactării bolii profesionale, și se acordă numai dacă aceasta nu beneficiază, pe durata cursurilor, de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă sau de pensie de invaliditate gradul III. Cel care primește respectiva indemnizație are obligația de a respecta instituția la care urmează să se desfășoare cursul, programul de instruire și modalitatea de absolvire.
 
        Indemnizație în baza certificatului medical
 Pe perioada cât salariații se află în incapacitate temporară de muncă, beneficiază de o indemnizație acordată în baza unui certificat medical, care trebuie vizat obligatoriu, prin grija angajatorului, de CJP sau DSP. Cuantumul indemnizației reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare bolii. În primele 3 zile de incapacitate, aceasta va fi suportată de angajator iar începând din a 4-a zi de incapacitate, banii se asigură din contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale. „Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporara de muncă în cazul urgențelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului. Durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de 180 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical. Medicul asiguratorului poate decide, după caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reluarea activității în același loc de muncă sau în alt loc de muncă ori poate propune pensionarea de invaliditate. Prelungirea concediului medical peste 180 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, în funcție de evoluția cazului și de rezultatele acțiunilor de recuperare”, reglementează legea.
        Indemnizație pentru trecere temporară în alt loc de muncă
 Asigurații care, din cauza unei boli profesionale sau unui accident de muncă, nu își mai pot desfășura activitatea la locul de muncă anterior manifestării riscului asigurat, pot trece temporar în alt loc de muncă. În acest caz, persoana respectivă are dreptul la o indemnizație pentru trecere temporară în alt loc de muncă. Aceasta se acordă în condițiile în care venitul salarial brut lunar realizat de asigurat la noul loc de muncă este inferior mediei veniturilor sale lunare din ultimele șase luni, calculate de la momentul depistării afecțiunii. 
 Cealaltă formă de indemnizație prevăzută de lege, și anume indemnizația pentru reducerea timpului de lucru cu o pătrime din durata normală, ca urmare a unor afecțiuni cauzate de accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă asiguraților care, în aceste condiții, nu mai pot realiza durata normală de muncă. Ambele tipuri de indemnizații se acordă la propunerea medicului curant, cu avizul medicului specialist al CJP, pentru cel mult 90 de zile într-un an calendaristic, în una sau mai multe etape. 
„Cuantumul lunar al indemnizațiilor este egal cu diferența dintre media veniturilor salariale din ultimele 6 luni și venitul salarial brut realizat de asigurat la noul loc de muncă sau prin reducerea timpului normal de muncă, fără a se depăși 25% din baza de calcul”, se arată în Legea nr. 346/2002.
        Compensația pentru atingerea integrității = 12 salarii medii brute
 Compensația pentru atingerea integrității reprezintă o sumă fixă în bani și se acordă integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizații la care este îndreptățit asiguratul, și nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi. Cuantumul compensației pentru atingerea integrității se stabilește în funcție de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute. 
 Criteriile și grilele pe baza cărora se acordă compensația pentru atingerea integrității se stabilesc prin decizie a președintelui CNPAS. „CJP Vrancea, în calitatea sa de asigurator, decontează sumele pentru prestații medicale, indemnizații pentru concedii medicale, acordă despăgubiri în caz de deces și compensații pentru atingerea integrității. Conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 346/2002 au dreptul la compensație pentru atingerea integrității asigurații care, în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc deficiențe și reduc capacitatea de muncă între 20-50%”, a precizat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea. 
 Compensația se acordă la solicitarea persoanei asigurate. Aceasta trebuie să depună la CJP Vrancea o cerere tip privind solicitarea drepturilor de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale. În termen de 15 zile de la depunerea cererii, medicul expert al asiguratorului stabilește prin decizie procentul de pierdere a capacității de muncă, în funcție de care CJP stabilește cuantumul compensației pentru atingerea integrității. Această compensație se acordă o singură dată, în baza deciziei medicului expert al asiguratorului care efectuează o singură expertiză medicală.    
        Despăgubirea în caz de deces = 4 salarii medii brute 
 În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi, după caz: soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul, în condițiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedește că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de patru salarii medii brute. 
 Cererea pentru obținerea despăgubirii în caz de deces se depune la sediul CJP Vrancea, însoțita de actele din care rezultă dreptul solicitantului. Admiterea sau respingerea cererii se face prin decizie emisă de asigurător în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii. Decizia se comunică în scris solicitantului în termen de 5 zile de la data emiterii ei. Plata despăgubirii în caz de deces se face în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei.
        Ce cheltuieli se rambursează de către CJP
 Legea reglementează și situațiile în care asigurătorul, respectiv Casa de Pensii, acordă rambursări de cheltuieli, după cum urmează: transportul de urgență, în cazuri temeinic justificate, când salvarea victimei impune utilizarea altor mijloace decât cele uzuale; confecționarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, în situația în care acestea au fost deteriorate în urma unui accident de muncă soldat cu vătămări corporale; în cazul aplicării dispozitivelor medicale implantabile prin intervenție chirurgicală în vederea recuperării deficiențelor organice, funcționale sau fizice cauzate de accidente de muncă și boli profesionale.
 Costurile suportate de asigurător sunt destinate să asigure recuperarea funcționalității organismului celui asigurat, iar cuantumul acestora se va stabili anual prin decizie a președintelui CNPAS.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?