Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

MApN face precizări privind MOBILIZAREA rezerviştilor şi RECRUTAREA tinerilor


Ministerul Apărării Naționale infirmă categoric faptul că există un proces de mobilizare a rezerviștilor sau de recrutare a tinerilor. Conform MapN, documentul la care s-a făcut referire în presa centrală, ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Acest certificat este unul similar cu cel al soldaților și gradaților  profesioniști. 
 „Măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluții în mediul de securitate, în vecinătatea României.  Referitor la aprecierile privind capacitatea operațională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naționale precizează că acestea sunt speculații și trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic. Armata României este în măsură să-și îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituție, pentru asigurarea securității naționale și îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de România în plan militar. Ca membră a NATO, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apărarea spațiului comun aliat”, se arată într-un comunicat al MApN. 
 „Cu criza din Ucraina în fundal, Ministerul Apărării Naționale a publicat luni în Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toți tinerii între 20 și 35 de ani sunt obligați să îl prezinte la recrutare, în caz de mobilizare sau de stare de război”, scrie gandul.info. „Se aprobă modelul unic de certificat medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare- încorporare pe timpul stării de asediu, al mobilizării sau al stării de război, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”, se arată în ordinul publicat luni în Monitorul Oficial.
 Conform gandul.info, ordinul publicat luni vine în aplicarea prevederilor legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare și care a intrat în vigoare în ianuarie 2007. Legea 446/2006 prevede că serviciul militar se îndeplinește de către cetățenii români, bărbați și femei, care au împlinit vârsta de 18 ani. Același act normativ mai prevede că la declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru serviciul militar.
 Nu îndeplinesc serviciul militar și sunt scoși din categoria cetățenilor încorporabili cei clasați inapți pentru serviciul militar, cu scoatere din evidență, personalul hirotonit sau ordinat care aparține cultelor religioase recunoscute de lege, personalul consacrat oficial ca deservent al unui asemenea cult, precum și călugarii care au o vechime în mănăstire de cel puțin doi ani.
 O altă categorie care nu îndeplinește condițiile de a fi incorporați sunt persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, precum și cei arestați preventiv sau trimiși în judecata, până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a soluționat cauza penală.
 Formularele certificatelor medicale se pun la dispoziția medicilor de familie prin Ministerul Sănătății, la instituirea sau declararea stărilor de asediu sau de război. De asemenea, în noul model al certificatului medical se menționează că tinerii vor trebui să își facă analize pentru heptatita B și C.
 Ordinul prin care este aprobat certificatul medical este semnat de  ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, de ministrul Justiției, Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informații, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Protecție și Pază, Lucian- Silvan Pahonțu, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe (care a semnat ordinul în decembrie 2013), ministrul Sănătății, Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor-Viorel Meleșcanu, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?