Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Reguli noi pentru vânători


Vrâncenii care vor să devină vânători cu acte în regulă trebuie să respecte reguli noi la obținerea permisului de vânătoare permanent. După o așteptare de câțiva ani, reprezentanții Ministerului Mediului au schimbat condițiile în care o persoană poate obține acest permis obligatoriu dacă dorește să vâneze. Prin același ordin de ministru au fost modificate și tarifele de examinare percepute de asociațiile de vânătoare, care sunt de minim 200 lei pentru fiecare candidat. 
 Până la examenul pentru permisul de vânătoare, candidatul trebuie să parcurgă mai multe etape. În primul rând, noile condiții prevăd că o persoană care vrea să obțină un permis de vânătoare permanent trebuie, în  prima etapă, să depună cererea la o asociație de vânătoare la care să atașeze și „o recomandare de la un membru al asociației căreia îi adresează cererea”. Urmează o etapă de stagiatură în care trebuie realizate mai multe activități practice. Prima etapă este vizitarea fondului cinegetic pe care urmează să efectueze stagiatura, în vederea cunoașterii acestuia, respectiv limitele, fauna, construcțiile și instalațiile vânătorești. Urmează pentru stagiarul vânător o prezentare practică privind portul și mânuirea armei de vânătoare în fondul cinegetic, fără folosirea muniției reale. 
 Aceasta trebuie realizată de „personal cu atribuții în domeniul cinegetic, angajat al asociației la care efectuează stagiatura și desemnat de conducerea executivă a acesteia”. „În această etapă stagiarul va asista, fără a primi armă de vânătoare, la următoarele acțiuni: încărcarea și descărcarea armei de vânătoare în timpul vânătorii; portul armei în timpul deplasării vânătorului de la un stand la altul, în timpul așteptării în stand, în repaus, în timpul recuperării vânatului împușcat; mânuirea armei de vânătoare în timpul urmăririi vânatului în vederea declanșării focului, precum și cu privire la regulile de prevenire a accidentelor în timpul practicării vânătorii și obligațiile vânătorilor”, se arată în Ordinul ministrului delegat pentru ape, păduri și piscicultură. 
 Stagiarul trebuie să participe la două acțiuni de ocrotire sau îngrijire a faunei cinegetice, precum „estimarea efectivelor de vânat, producerea sau administrarea hranei pentru vânat, confecționarea sau recondiționarea instalațiilor vânătorești”. Tot în cadrul stagiaturii trebuie organizată o instruire teoretică și practică privind portul, mânuirea și folosirea armelor de vânătoare cu țevi ghintuite și cu țevi lise, urmată de o ședință de tragere cu arma de vânătoare la punct fix și la talere organizată de o persoană juridică autorizată în acest sens, acțiune atestată printr-un act emis de organizator. De asemenea, în perioada stagiaturii trebuie să participe la „cel puțin 3 acțiuni de vânătoare colectivă în grup mare, asistent în stand sau în goană, obligatoriu la cel puțin o acțiune organizată pentru speciile reprezentative în fondul cinegetic în care a realizat stagiatura: mistreț, iepure, fazan, acțiune consemnată în autorizațiile de vânătoare folosite cu această ocazie”. După stagiatură, persoana va primi o recomandare de absolvire din partea organizației vânătorești sau a clubului de vânătoare la care a efectuat stagiatura, valabilă doi ani. Dacă această perioadă expiră iar persoana respectivă nu a obținut permisul de vânătoare va trebui reluată întrega procedură referitoare la stagiatură. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?