Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Dieta cu fructe şi legume purpurii – cea mai în vogă tendinţă în curele de slăbire


Dieta „purpurie”, care promovează consumul de fructe și legume de culoare purpurie, albastră și violetă, a devenit cea mai în vogă tendință în curele de slăbire, datorită conținutului bogat în antocianine al acestor alimente, antioxidanți cu efect protector al celulelor. Această dietă, extrem de ușor de urmat, permite doar consumul de legume colorate în purpuriu, albastru și violet – cum ar fi cartofii, conopida și morcovii mov-, precum și de fructe violet, precum afinele, informează dailymail.co.uk. 
 Unul dintre motivele pentru care această dietă a devenit atât de populară este acela că fructele și legumele purpurii conțin antocianină, un puternic antioxidant care protejează celulele și ar putea preveni cancerul. Se crede, de asemenea, că antocianinele au efecte antiîmbătrânire și previn bolile cardiovasculare prin efectele lor anticoagulante. 
 Una dintre vedetele din Statele Unite care urmează dieta „purpurie” este Mariah Carey, în vârstă de 44 de ani. Cântăreața a început să consume alimente de această culoare pentru a slăbi după naștere. „Vedeta (Mariah Carey, n.r.) a adoptat o nouă dietă: trei zile pe săptămână consumă alimente purpurii, cum ar fi prune, struguri și vinete, și este deja încântată de rezultate”, se spune în revista americană Star. 
 Conform surselor citate, această dietă duce la îmbunătățirea sănătății inimii, previne cancerul și energizează organismul. Prunele, de exemplu, conțin vitamina C și fibre, iar cartofii mov sunt bogați în potasiu, fier și conțin același nivel de antioxidanți ca napii. Afinele, pe care nutriționistul James Duigan le descrie drept „superalimentele pe care ar trebui să le consumăm mai des”, sunt o sursă eficientă de antioxidanți și contribuie la combaterea artritei, a problemelor cu memoria asociate cu vârsta și a dificultăților de vedere.
 De asemenea, afinele reglează nivelul de zaharuri din sânge deoarece au un indice glicemic scăzut”. „Consumul regulat de afine contribuie la scăderea nivelului de grăsime din sânge, reduce nivelul de colesterol și scade tensiunea arterială. Studiile au arătat, de asemenea, că afinele reduc grăsimea de la nivelul abdomenului”, a afirmat James Duigan.
 Dieta se bazează, de asemenea, pe consumul de cartofi mov, bogați în antocianine și provitamina A, care controlează nivelul glicemiei, sau de conopidă mov, cunoscută pentru conținutul bogat în antioxidanți care combat cancerul. Pe de altă parte, nutriționiștii recomandă consumarea unui „curcubeu” de fructe și legume zilnic. „Consumul exclusiv de alimente purpurii nu este recomandat deoarece reprezintă, în general, o dietă dezechilibrată, dar în orice caz, includeți în alimentație fructe și legume purpurii de câte ori aveți ocazia – ideal în fiecare zi – pentru a beneficia de acești nutrienți benefici”, a declarat Elouise Bauskis, expert în nutriție și diete naturiste.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?