Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Medierea nu este obligatorie, au decis judecătorii Curții Constituționale


Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, că obligativitatea participării la ședințele de informare privind avantajele medierii, pentru a fi soluționate astfel conflictele, inclusiv după declanșarea unui proces în fața instanței, este neconstituțională. Judecătorii Curții Consituționale au admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate a două articole din Legea 192∕2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Judecătorii au apreciat că participarea la ședința de informare privind avantajele medierii trebuie să fie facultativă sau la recomandarea instanței de judecată. Primul articol declarat neconstituțional arată că „dacă legea nu prevede altfel, părțile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la ședința de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanșarea unui proces în fața instanțelor competente, în vederea soluționării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum și în alte materii, în condițiile prevăzute de lege”.
 Totodată, judecătorii CCR au decis că este neconstituțional și articolul prin care se respingea cererea de chemare în judecată, ca inadmisibilă, în cazul neîndeplinirii obligației de participare la ședința de mediere, respectiv: „instanța va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligației de a participa la ședința de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanșarea procesului până la termenul dat de instanță în acest scop”. Decizia de miercuri este definitivă și general obligatorie. Aceasta urmează să fie comunicată celor două camere ale Parlamentului, Guvernului și Curții de Apel București.
 Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a declarat pentru site-ul stiripesurse.ro că eliminarea obligativității medierii nu va duce la o supraaglomerare a instanțelor, pentru că cei mai mulți oameni preferau totuși să meargă în instanță, nu se mulțumeau doar cu medierea. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat pentru aceeași sursă că medierea nu este o parte integrantă a culturii noastre juridice și confirmă soluția dată de CCR.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?