Asociația „Voluntariat pentru viață” Mărășești a demarat, sâmbătă, proiectul „O viață mai verde”, cu prima acțiune în care a fost implicat grupul țintă, și anume tineri din comuna Biliești și orașul Mărășești. Proiectul a fost aprobat de Comunitatea Europeană prin ANPCDEP în România și se desfășoară în cadrul programului Tineret în Acțiune – Acțiunea 1.2.- Ințitiative ale tinerilor, pe o perioadă de șapte luni, începând cu luna martie 2014.
Creșterea interesului tinerilor față de mediul înconjurător și includerea tinerilor cu oportunități reduse, proveniți atât din mediul urban cât si rural în activități de ocupare a timpului liber, reprezintă tema proiectului „O viață mai verde” inițiat și derulat de Asociația „Voluntariat pentru viață” din Mărășești. Inițiatorii proiectului au plecat de la ideea că educația pentru mediu are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții, poate ajuta tinerii să câștige cunoștințe, deprinderi, motivații și valori de care au nevoie pentru a promova protecția mediului înconjurător și de a-și asuma răspunderea pentru menținerea calității mediului.
Potrivit celor spuse de Any Mary Elisabeta Drăgan, coordonatorul proiectului și voluntar în cadrul Asociației, prin acest proiect se dorește promovarea ideii că, „indiferent cine suntem și ce facem, avem un impact asupra mediului și o responsabilitate care rezultă din aceasta. Toți suntem responsabili, ca indivizi, ONG-uri, stat sau companie și toți trebuie să luăm măsuri. Important este să conștientizăm acest lucru și să fim responsabili, luând atitudine și intervenind acolo unde știm că implicarea noastră poate schimba ceva”.
Potrivit acesteia, una dintre problemele importante ale celor două comunități implicate în proiect (orașul Mărășești și comuna Biliești) o reprezintă gradul redus de implicare a tinerilor în activități de promovare a protejării mediului înconjurător și în activități de voluntariat. O altă problemă o reprezintă slaba colaborare între sectorul public și ONG în județul Vrancea. Ca urmare a acestor probleme identificate, Asociația „Voluntariat pentru Viață” și-a propus să realizeze acest proiect care se adresează unui număr de 20 de tineri proveniți din medii diferite, urban și rural.
Proiectul dorește să motiveze și să implice 20 de tineri cu vârste între 15-20 de ani, în activități nonformale de promovare a protecției mediului înconjurător. „În cadrul acestui proiect, tinerii vor fi puși împreună pe parcursul derulării etapelor din proiect, vor avea de rezolvat sarcini comune, activitățile din proiect le vor desfășura laolaltă și astfel au oportunitatea să își descopere interese comune. Ca obiectiv principal al proiectului, ne dorim promovarea protecției mediului înconjurător prin campanii de informare în cadrul comunităților Biliești și Mărășești, realizate de tinerii participanți în proiect, și activități de igienizare a unor locuri poluate cu gunoi menajer, plantarea a 100 de puieți într-o zonă defrișată”, transmite coordonatoarea proiectului.
Documentar și ghid de bune practici
Scopul proiectului este creșterea interesului tinerilor participanți în proiect față de mediul înconjurător, iar printre obiective se numără: motivarea și implicarea a 20 de tineri din mediul urban și rural în activități de protejare și igienizare a mediului înconjurător, până la sfârșitul proiectului; dezvoltarea gradului de informare cu privire la protecția mediului înconjurător în rândul a 20 de tineri din Vrancea, până la finalul proiectului; creșterea gradului de responsabilizare cu privire la mediul înconjurător în rândul a 20 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15-20 ani, din orașul Mărășești și comuna Biliești, până la finalul proiectului.
De asemenea, acest proiect și-a propus să ridice standardele de sănătate a persoanelor din cele două comunități implicate (orașul Mărășești și comuna Biliești), să încurajeze și să conștientizeze tinerii participanți din cele două localități, pentru inițierea de proiecte și programe ce privesc promovarea unui stil de viață sănătos, până la finalul proiectului, dar și să crească gradul de toleranță, respect, empatie și curaj între 20 de tineri participanți din mediul rural și urban, până la sfârșitul proiectului. „Proiectul pune un accent mare pe inovație și găsirea de soluții creative pentru rezolvarea problemelor de protejare a mediului, a comunităților implicate. Activitățile inovatoare prezente în desfășurarea activităților vor combina antreprenoriatul (realizare de documentar, elaborare ghid de bune practici) cu arta, iar tinerii vor avea o contribuție majoră la acest lucru, ei creând regia documentarului și elementele de conținut ale ghidului de bune practici, astfel încât să transmită un mesaj comunității. Vom face campanii de educare pentru un mediu sănătos, atât prin participanții direcți la proiect, cât și cu ajutorul voluntarilor implicați și a documentarului proiectului ce va fi difuzat în cele două comunități și media județeană”, precizează coordonatoarea proiectului.
Inițiatorii proiectului mai spun că la promovarea documentarului ce urmează să fie realizat vor asista în jur de 500 persoane din comunitățile locale, care astfel vor deveni mai conștiente de importanța protejării mediului înconjurător, impactul asupra sănătății, de puterea voluntariatului și de importanța activităților pe care voluntarii le fac. Totodată, Ghidul va fi distribuit în 100 de exemplare, împreună cu CD-ul cu documentarul proiectului. „Asociația „Voluntariat pentru Viață” dorește să continue această inițiativă a tinerilor, prin desfășurarea unor campanii de promovare a importanței protejării mediului înconjurător în instituțiile publice din localitățile participante la proiect, dar și prin dezvoltarea de proiecte locale, naționale si internaționale în context TIA și nu numai pe temele mediu și sănătate”, a declarat Any Mary Elisabeta Drăgan.