Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Samsarii programului Rabla NU au dispărut


Programul Rabla nu a scăpat de samsarii tichetelor nici în urma informatizării sistemului de repartizare, realizat de Administrația Fondului de Mediu. Unii focșăneni, care au încercat să își vândă rablele ruginite, susțin că samsarii rablelor nu au dispărut, iar prețurile oferite sunt de batjocură, ținând cont de valoarea tichetelor. Oamenii spun că AFM ar trebui să realizeze liste publice la nivelul fiecărui județ, unde să fie prezentați cei care vor să își vândă mașinile mai vechi, astfel încât să fie eliminați intermediarii. „Am vrut să îmi vând mașina veche și am sperat că dacă o dau cuiva prin programul Rabla voi primi un preț mai bun pentru ea. Nu am bani să îmi cumpăr o mașină nouă, așa că o cedam cuiva care avea nevoie de o rablă. Însă când am fost la un dealer, mi s-a oferit un preț foarte mic pentru ea. Mi-au dat 500 de lei. Este un furt pe față, pentru că valoarea tichetului este de 6.500 de lei. Înțeleg să câștige și el, dar să nu mă fure pe față. Acum am decis să dau un anunț la ziar, poate găsesc un cumpărător la un preț mai bun. Cel mai bine ar fi fost dacă se făcea și o listă în fiecare județ cu cei care vor să își dea mașina veche, astfel încât cel care cumpăra o mașină prin programul Rabla să discute direct și să nu mai fie acești samsari care vor să facă bani din două cuvinte”, ne-a spus un focșănean. 
 Anul acesta, prin programul Rabla au fost puse la dispoziția producătorilor auto un număr de 17 mii tichete, alocate electronic prin sistemul informatic gestionat de AFM. Față de anii trecuți, distribuția tichetelor Rabla nu se va mai face pe județe, în funcție de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcție de cerere, tichetele electronice urmând să fie extrase dintr-o bază de date națională de dealerii auto validați, pe măsură ce se înscriu solicitanții.  
 Anul acesta, cei care vor dori să își caseze mașina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achiziția unui autoturism nou, se vor prezenta direct la dealerul auto validat de la care doresc să cumpere și se vor înscrie, urmând ca apoi să meargă la un colector autorizat în program pentru casare, la poliție pentru radierea autovehiculului și să revină la dealer pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. 
 Totodată, în cazul celor care vor să își caseze vechea mașină, dar nu și să cumpere o mașină nouă, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie să meargă la dealer. Atunci când va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpără autoturismul. Astfel, nemaiexistând fizic tichete, ele nu vor mai putea fi obținute și vândute de cei care au de casat o mașină, dar nu vor să cumpere o mașină nouă. În schimb, cei aflați în această situație trebuie să se înțeleagă din start cu cineva care vrea să cumpere o mașină nouă, căruia să îi cedeze reducerea de 6.500 de lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?