Președinții secțiilor de votare la alegerile europarlamentare trebuie să colaboreze cu ceilalți membri ai secției pentru a evita orice suspiciune asupra procesului electoral de duminică. Ieri a avut loc ultima instruire a președinților și locțiitorilor secțiilor de votare de la alegerile europarlamentare. Peste șase sute de președinți și locțiitori ai secțiilor de votare au umplut sala Balada pentru a afla cum trebuie să coordoneze organizarea alegerilor europarlamentare în cele 359 secții din Vrancea. Seminarul de instruire a fost condus de președintele Biroului Electoral Județean, judecătorul Mariana Croitoru, alături de conducerea Prefecturii și Direcției de Statistică. Programul organizării alegerilor europarlamentare va continua astăzi când primarii localităților sunt așteptați să ridice buletinele de vot și celelalte materiale necesare procesului electoral.
Spre deosebire de celelalte procese electorale, președinții secțiilor de votare vor prelua buletinele de vot de la primar, pe bază de proces verbal. Președintele BEJ le-a explicat celor prezenți în sală care sunt diferențele față de alte tipuri de alegeri, care sunt documentele necesare pentru ca un cetățean român sau străin să poate vota precum și tipurile de liste care vor fi folosite în procesul electoral. Judecătorul le-a cerut președinților și locțiitorilor să respecte observatorii acreditați pentru alegerile europarlamentare, să facă echipă cu membrii secțiilor de votare. „Faceți echipă cu membrii, nu lucrați singuri”, a afirmat președintele BEJ.
Judecătorul Mariana Croitoru a arătat că, de exemplu, în cazul buletinelor nule, decizia trebuie luată de majoritatea membrilor din secția de votare. În cazul urnei mobile, judecătorul le-a cerut președinților secțiilor de votare să fie prezenți pe 24 mai pentru a prelua cererile de la persoanele care nu pot fi transportate. Astfel, în intervalul 18-20 din data de 24 mai, președinții secțiilor de votare au obligația să primească cererile pentru deplasarea urnei mobile, astfel încât să fie evitate toate suspiciunile. Conform legislației, urna mobilă va fi trimisă doar la persoanele care prezintă o adeverință că nu se pot deplasa și formulează cererile pe 24 mai, cu o zi înaintea votării. Urna este trimisă cu minim doi membri ai secției de votare, însoțiți de pază de la poliție.
Subprefectul Cristi Misăilă le-a cerut președinților secțiilor de votare să fie atenți cu ștampila de control. El a arătat că au fost cazuri la precedentele alegerile când procesul electoral a fost întrerupt pentru că ștampila de control a dispărut după ce au venit persoanele cu pachetele de mâncare pentru membrii secției de votare.