Până în luna septembrie, Poliția Română și Groupama Asigurări desfășoară campania de prevenire „Infractorii te pot cunoaște mai bine decât crezi”, în scopul informării populației cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor și tâlhăriilor. Prin intermediul campaniei, cei vulnerabili vor afla cum să nu devină victimele infractorilor. Infracțiunile contra patrimoniului sunt favorizate de factori de ordin socio-economic și de tratarea cu superficialitate a măsurilor de protecție recomandate de polițiști.
Cum ai grijă de mașina ta?
La coborârea din autoturism, scoateți cheia din contact, chiar dacă veți lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva SECUNDE !
Certificatul de înmatriculare și cartea de identitate ale autoturismului NU trebuie păstrate în acesta. În cazul unui furt, asigurătorul CASCO nu vă despăgubește dacă nu prezentați cele două documente în original și ambele chei ale autoturismului!
La autoturismele prevăzute din fabricație cu sisteme electronice de siguranță, este recomandat să montați un sistem alternativ care să blocheze funcționarea. Este important ca un astfel de mecanism să NU FIE CONTROLAT de computerul de bord.
Montarea unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea mașinii în cazul în care aceasta este sustrasă. Sistemul trebuie să fie monitorizat de o firmă de specialitate, iar în cazul în care autoturismul a fost sustras apelați Poliția pentru localizare și deplasare în zona în care se află acesta. Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet și gravura în sticlă descurajează hoții. Acestea se pot face atât la vedere, pe geamuri și portiere, dar și în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar.
În situația în care ați devenit victima unui furt de auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării, nu vă angajați în acest schimb pe cont propriu.
Nu lăsați la vedere, în interiorul mașinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genți, borsete, aparatură electronică, etc.) chiar dacă lipsiți pentru scurt timp.
În stațiile de alimentare cu carburanți, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acționați sistemul de închidere a ușilor.
Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acționați sistemul de închidere al ușilor (astfel veți evita să fiți deposedați la semafor de geanta ce se află în interiorul mașinii). Pe toate roțile autoturismului fixați dispozitive antifurt, iar atunci când părăsiți autoturismul și acționați închiderea centralizată, asigurați-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.