Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Primele de încadrare sau de instalare nu tentează șomerii


Prima de încadrare și cea de instalare acordate de stat șomerilor care fie se încadrează la o distanță mai mare de 50 de kilometri decât cea de domiciliu, fie chiar își schimbă domiciliul în localitatea unde și-au găsit de muncă, par să nu prea fie pe placul celor fără loc de muncă. Costurile navetei care trebuie suportate din salarii, ce în general se învârt în jurul lefurilor minime, timpul pierdut pe drumul înspre și de la serviciu și – în cazul celor ce-și schimbă domiciliul – ruperea completă de vecini, prieteni, locurile în care au trăit poate zeci de ani, constituie mari impedimente. Poate de aceea, de aceste prime au beneficiat, în primul trimestru al anului în curs, doar 6 vrânceni. Unul dintre ei, ce provine din mediul rural, a acceptat să lucreze la un angajator situat la o distanță ce depășește 50 de kilometri față de cea în care domiciliază. El a beneficiat, drept urmare, de o primă de încadrare de 1.000 de lei. 
 Alți cinci vrânceni șomeri și-au găsit de muncă în alte localități decât cea de domiciliu și au decis să se mute acolo. Doi dintre aceștia s-au mutat de la țară la oraș, iar ceilalți trei s-au mutat din oraș în alt oraș. Odată cu schimbarea domiciliului în localitatea unde s-au angajat, ei au primit prima de instalare de 3.500 de lei.
 Aceste prime se acordă atât persoanelor care beneficiază de indemnizația de șomaj, cât și șomerilor de lungă durată înregistrați la AJOFM, care nu beneficiază de indemnizație. Condiția primirii acestor prime este ca cele două categorii de șomeri să fie încadrați în muncă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Conform art.74 din Legea 76/2012 actualizată, de prima de încadrare beneficiază persoanele care își găsesc un loc de muncă într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care acestea își au domiciliul stabil. Potrivit art.75 din aceeași lege, prima de instalare se acordă persoanelor aflate în șomaj care, în urma încadrării în câmpul muncii, trebuie să-și schimbe domiciliul în altă localitate (adică, o localitate care nu aparține aceleiași unități administrativ-teritoriale cu localitatea de domiciliu a persoanei).
 Cuantumul primei de încadrare este de 1.000 lei, adică de două ori valoarea indicatorului social de referință (ISR = 500 lei). Cuantumul primei de instalare este de 3.500 lei, adică de șapte ori valoarea ISR. Aceste prime nu se cumulează și se acordă doar la cererea șomerilor, fiind acordate din bugetul de asigurări pentru șomaj. Pentru a beneficia de aceste prime, ele trebuie solicitate în maximum 12 luni de la data încadrării în muncă. În cazul în care contractul de muncă încetează într-o perioadă mai mică de 12 luni de la încadrare din motive datorate angajatului, acesta este obligat să restituie integral sumele primite de la stat. De asemenea, persoanele care au beneficiat de prima de instalare vor fi obligate să o restituie integral în cazul în care vor reveni la vechiul domiciliu pe parcursul celor 12 luni de angajare.
        Cine nu beneficiază de primele de mobilitate
 Legea nr. 250/2013 stabilește și cine nu are dreptul la prime de încadrare sau de instalare. Astfel, conform actului normativ, nu vor beneficia de respectiva facilitate persoanele care au mai beneficiat de o primă de încadrare sau de o primă de instalare în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării primei de mobilitate. Nu primesc aceste prime nici persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, și nici absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă.
 De primele de mobilitate nu beneficiază persoanele pentru care plata indemnizației de șomaj a fost suspendată, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizatiei de șomaj încetează potrivit art. 44 lit. a). La primele de încadrare sau instalare nu au dreptul nici absolventii licentiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi.
 Persoanele care beneficiază de prime de mobilitate au dreptul la menținerea acestora și în cazul în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă la primul angajator, și se încadrează în termen de 30 de zile la un alt angajator, în aceleași condiții. Adică, se angajează pentru o perioadă mai mare de 12 luni, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de km de localitatea în care își au domiciliul sau, după caz, în aceeași localitate în care a fost și primul angajator la care persoana s-a încadrat în muncă și, ca urmare, și-a schimbat domiciliul în acea localitate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?