Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Sfaturi pentru o vacanță liniștită


În vacanța de vară, copiii se deplasează în zone de agrement, la bunici în mediul rural, petrec o perioadă de timp mai mare fără supravegherea părinților, care rămân în activitate, circulă mai intens pe drumurile publice, au mai multă libertate oferită de părinți, mai mult timp alocat distracției. Toate acestea pot genera o creștere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracțiuni. Socializarea inadecvată pe internet sau alegerea unui anturaj greșit generează posibilitatea adoptării unui comportament deviant.
 Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vrancea îi sfătuiesc pe adolescenți să nu aibă la ei sume mari de bani sau telefoane performante, acestea fiind foarte tentante, dar și să evite să intre în contact cu persoane necunoscute în cluburi sau baruri, să refuze ofertele tentante și anturajele dubioase. „Refuzați dacă vi se oferă droguri sau substanțe noi cu proprietăți psihoactive și sesizați autoritățile sau spuneți despre acest lucru părinților și nu oferiți persoanelor cunoscute pe internet informații personale despre voi sau familia voastră. Dacă vreți să vă întâlniți cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe internet, anunțați părinții anterior, oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe internet și astfel puteți deveni victimele traficului de persoane și ale altor întâmplări tragice”, transmit polițiștii. 
 De asemenea, adolescenții sunt sfătuiți să respecte normele rutiere, mai ales în condițiile unei aglomerații excesive în zone de agrement și să aibă grijă la traseul folosit, să fie pe artere centrale, prin zone bine iluminate. Nu este recomandată folosirea scurtăturilor prin ganguri, scări de bloc sau prin spatele blocurilor și în măsura posibilităților. De asemenea, sunt sfătuiți să se deplaseze în grup. 
 În cazul copiilor, oamenii legii spun că aceștia trebuie să comunice părinților unde și cu cine se află și să nu accepte cadouri sau dulciuri de la alte persoane, fără a le cere voie părinților. Un alt sfat este acela de a nu deschide ușa nimănui atunci când copiii sunt singuri acasă. Atunci când cei mici se joacă afară, lor li se recomandă să evite zonele necirculate, izolate, dar și să refuze să stea de vorbă cu persoane necunoscute. „Nu vă îndepărtați de părinți dacă vă aflați pe stradă, la cumpărături sau în vacanță, iar atunci când aveți o problemă, întotdeauna discutați cu o persoană în care aveți încredere (părinte, profesor, soră/frate mai mare)”, au adăugat oamenii legii. 
        Când răspund penal minorii 
 Până la împlinirea vârstei de 14 ani, minorii nu răspund penal. De la această vârstă, până la împlinirea a 16 ani, minorii răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au știut că fac un lucru rău, nepermis și și-au dat seama de consecințele lui.  
După împlinirea vârstei de 16 ani, minorii răspund penal ca și majorii. Față de minorul care a comis o infracțiune se poate lua o măsură educativă sau i se poate aplica o pedeapsă. Măsurile educative care se pot lua față de minori sunt: mustrarea, libertatea supravegheată (timp de un an) în sarcina familiei sau a unei instituții, internarea într-un centru de reeducare, internarea într-un institut medico-educativ. Pedepsele care se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda, prevăzute de lege pentru infracțiunea săvârșită. 
 Setul complet de recomandări AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?