Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Locuitorii de pe strada Moș Ion Roată vor asfalt!


„E o stradă periferică, uitată de lume, dar suntem și noi oameni!”. Asta ne-a spus unul dintre focșănenii care locuiesc pe strada Moș Ion Roată din Focșani, o străduță de 200 de metri liniari, situată între străzile Cotești și Cetatea Crăciuna, din zona Vâlcele. Victor Roată locuiește la numărul 4, are un handicap locomotor și ne-a sunat la redacție să ne mărturisească faptul că strada pe care locuiește este atât de distrusă și plină de gropi încât nu poate ieși din curte și nu se poate deplasa pe stradă nici măcar cu un scuter electric, pe care și l-a achiziționat de curând, pentru a-și ameliora deplasarea. „Suntem oameni bătrâni, eu sunt paralizat, de abia ne putem deplasa. Strada este mică, are vreo 150 de metri, dar nu se poate circula de niciun fel. Trotuarele sunt denivelate, ca vai de ele, strada este plină de gropi și nu a fost asfaltată niciodată. Când a fost asfaltată strada Cotești s-a adus și s-a pus o mașină de driblură și cam atât, de asta s-ar putea să apară ca fiind deja asfaltată. Mi-am luat de curând un scuter electric, merg prin curte cu el, pentru că pe trotuare și pe stradă nu se poate merge, din cauza gropilor nu se poate circula. Când era campanie electorală a venit domnul primar Bacinschi, ne-a promis că se asfaltează strada, dar așa ne duce de 2-3 ani. E adevărat, e o stradă uitată de lume, periferică, dar suntem și noi oameni”, ne-a mărturisit Victor Roată.    
 
        Strada pe care arunci un pumn de grăunțe și iese porumb
 În urma acestei sesizări am pornit ieri la pas, pe Strada Moș Ion Roată din Focșani și am găsit… o uliță de țară, între două străzi asfaltate (Cotești și Cetatea Crăciuna). Sub soarele dogoritor, aerul părea parcă și mai irespirabil pe strada de pământ, plină de praf, denivelată și cu gropi din loc în loc. Așa zisele trotuare, prost îmbinate, cu bălării crescute pe margini și printre dale. Peisaj dezolant. Cu excepția unui nuc din curtea unei case, impunător, înalt, verde, care emană răcoare. Case de o parte și de alta a străzii, nu multe, dar nu toate străzile din Focșani sunt bulevarde și toți locuitorii orașului merită condiții decente de trai. 
 La o poartă l-am întâlnit pe Mihai Stoian, născut și crescut pe această stradă, care ne-a spus că a făcut nenumărate demersuri la Primăria Focșani pentru ca drumul să fie asfaltat, însă fără succes. „La 25 de ani de la Revoluție, nu au fost în stare să asfalteze strada, care are nu mai mult de 200 de metri. Este jenant. Să pui în centru panseluțe și statui și să nu fii în stare să pui asfalt pe o străduță, suntem ca la țară. Din anul 1992 tot dau taxe la stat și degeaba, sunt contribuabil și sunt sfidat. Statul nu face nimic pentru noi. Măcar să vezi un asfalt, un trotuar, ceva… Am vrut să o asfaltez, să o pavez eu, dar n-am voie, că e domeniu public. Nu a fost prinsă niciodată pentru asfaltare. Cred că suntem egali cu cei din centru, chiar dacă suntem la periferie, merităm condiții civilizate. Iar nota de civilizație este dată de asfalt. Este o lipsă totală de organizare și control. Eu cred că dacă se vrea, se poate. Lumea s-a obișnuit cu ideea că nu se face nimic. N-au ce face într-o săptămână, să schimbe o țeavă de apă și măcar să aducă niște spărtură de asfalt și să mai acopere gropile. Era bine dacă semănam păpușoi pe mijlocul străzii, măcar era verdeață, arunci un pumn de grăunțe și iese porumb”, ne-a spus Mihai Stoian, în vârstă de 61 de ani, care a sancționat funcționarii de la Primăria Focșani pentru modul în care tratează cetățenii veniți cu probleme. Focșăneanul a mai zis că totuși nu acesta este cel mai deprimant peisaj, ci atunci când plouă și ulița se transformă în mlaștină și „poți să stai cu undița în apă, să dai la pește”. 
 Domnul Stoian a pus în discuție și o altă problemă, necesitatea înlocuirii conductei de apă rece, care este veche de 50 de ani, și a rămas ca „o foiță de țigară”, cu rugina aferentă, care se transferă în apă. Și măturătorii care „plimbă” mai mult praful cu măturile vechi, dar și aspectul mașinilor de gunoi, care „îți fac scârbă” sunt alte aspecte nedorite sesizate de focșăneanul cu opinie. „Sunt vreo 17 case pe toată strada. E numai gropi, nu a fost niciodată asfaltată. Când plouă, se strânge apa la mijlocul străzii, pentru că sistemul de canalizare e mult mai sus”, ne-a spus și Cristian Tudose, care locuiește în zonă. 
        „Nu sunt bani!”
 Mihai Stoian chiar i-a propus primarului Decebal Bacinschi să organizeze un concurs pentru cea mai frumoasă stradă, cea mai îngrijită grădină sau balcon din Focșani, prin care cetățenii, în special pensionarii, să fie mobilizați să își înfrumusețeze spațiile pe care le locuiesc, creându-se, în același timp, și o legătură cu comunitatea. 
 Întrebat despre situația străzii Moș Ion Roată, primarul Decebal Bacinschi a spus că, din cauza lipsei alocărilor bugetare, strada nu va putea fi reabilitată și modernizată în acest an. „Cunosc situația acestei străzi, am intenționat să o reabilităm, însă în Focșani s-au derulat alte programe care au necesitat modernizarea altor străzi, pe care s-a introdus apă și canalizare. Și de aceea unele străzi au rămas nereparate. Însă o să o mai aranjăm, până la o reabilitare completă. În acest an nu există fonduri pentru modernizarea străzii”, ne-a spus primarul Decebal Bacinschi. Edilul a menționat și faptul că în municipiul Focșani 100 de străzi sunt reabilitate complet.   
 Cu toții cred că știm cine a fost Moș Ion Roată: țăranul vrâncean din Cîmpuri  care a fost deputat în Divanul Ad-hoc și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor Române și al reformei agrare din Principatele Unite Române. Moș Ion Roată a rămas cunoscut mai ales datorită istorisirii potrivit căreia s-ar fi înfățișat în fața domnitorului Al. I. Cuza, care l-a sărutat pe obrazul pe care fusese scuipat și umilit de boier.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?