În clasamentul celor mai atrăgătoare fructe cireșele sunt cu siguranță în top. Dar se pare că aceste fructe-vedetă ale sezonului au mai multe calități decât aspectul care pur și simplu îți lasă gura apă când treci pe lângă ele. Potrivit oamenilor de știință, cireșele au numeroase efecte benefice asupra sănătății.
Cireșele te pot ajuta să dormi mai bine: Un lucru poate mai puțin știut despre aceste fructe este că cireșele sunt sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de odihnă. În timp ce suplimentele de melatonină din comerț au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greață, vise ciudate și amețeală), cireșele nu au așa ceva. Sfatul specialiștilor este să mâncăm cireșe cu o oră înainte de culcare, potrivit The Epoch Times.
Cireșele sunt bune pentru inimă și pentru sistemul circulator: Apropo de melatonină, cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă un nivel scăzut de melatonină, ceea ce poate fi reparat prin consumul de cireșe. Un compus prezent în cireșe – polifenolul – s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge. În plus, antocianina, de asemenea prezentă în cireșe, protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea ce implică faptul că cireșele pot ajuta la prevenirea formării de placă arterială.
Cireșele sunt bune pentru creier: Aceiași compuși menționați mai sus – melatonina, polifenolii și antocianinele – au dovedit efecte benefice asupra funcțiilor cerebrale. Toate trei protejează celulele creierului de stresul oxidativ și pot juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demență.
Cireșele sunt un antiinflamator natural: Potrivit specialiștilor, antocianinele reduc inflamarea aproximativ la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu mențiunea că cele din cireșe nu prezintă și efecte adverse.
Cireșele pot fi considerate medicamentul natural care crește performanța: Consumul de cireșe poate ajuta atleții să scape de durerea post-antrenament care apare la mușchi, ceea ce poate rezulta în mai multe zile de antrenament și mai puțin timp destinat refacerii. Efectul a fost demonstrat atât în ceea ce privește alergatul pe distanță lungă, cât și antrenamentul de forță.
Cireșele pot preveni atacurile de gută: Când cei bolnavi de gută – o formă complexă și foarte dureroasă de artrită – au mâncat cireșe pentru numai două zile, riscul unui atac de gută a scăzut cu 35 la sută comparativ cu situația celor care nu au mâncat aceste fructe.
Cireșele pot ajuta la prevenirea cancerului: Antocianinele din cireșe au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase și de stimulare a distrugerii acestora. Mai specific, rezultatele au demonstrat că reduc ritmul de creștere a celulelor de cancer la colon.