Aproape 30 de milioane de persoane din întreaga Europă folosesc în prezent țigări electronice, arată un studiu apărut în publicația Tobacco Control, conform căruia majoritatea utilizatorilor au vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, fumează în mod regulat și încearcă să renunțe la acest obicei, transmite Reuters. Sporirea numărului de utilizatori a condus la o creștere „uimitoare” a ofertei de țigări electronice, aproximativ 10 de noi branduri aparând pe piață în fiecare lună, a constat un alt studiu apărut în publicația menționată.
În acest context, unii specialiști americani susțin necesitatea mai multor cercetări despre potențialele riscuri și beneficii ale ‘e-țigărilor’, dispozitive care funcționează pe bază de baterii și furnizează senzații similare celor date de nicotină, evitând însă efectele cancerigene ale tutunului ars. Un grup de 129 de medici, epidemiologi și alți experți din 31 de țări au trimis luni o scrisoare deschisă Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în care solicitau agenției Națiunilor Unite să mențină o atitudine fermă în ceea ce privește intenția sa de a impune reglementări stricte pentru țigările electronice.
Scrisoarea vine în replică la o altă scrisoare, trimisă luna trecută de 53 de experți, în care se cerea OMS să nu înscrie țigările electronice pe lista produselor pe bază de tutun întrucât ar fi „parte a soluției” în lupta împotriva fumatului.