Al doilea drum spre Jariștea a fost la domnul Viorel Cofărea, un nerejean de 49 de ani, care trăiește însă din â89 în comuna de lângă Odobești. Ne-a condus cu naturalețe și cu o mândrie de om care știe că are ce arăta spre locul unde își crește păsările a căror frumusețe or fi descris-o în cuvinte poeții și-or fi pictat-o marii artiști pe pânze, dar numai apropierea de ele, contactul vizual direct reprezintă adevărată cale spre a vedea puterea naturii de a crea așa minunății.
Viorel Cofărea are doi băieți, unul lucrează la un hypermarket, altul e polițist. Spune că îl ajută din când în când, dar, zice el, la păuni nici nu prea e mult de muncă. Åi, ține să precizeze, asta nu e muncă, e o plăcere. „Dimineața vin aici să-mi beau cafeaua. Mă uit la ei și mă relaxez”, mărturisește bărbatul și privind aceste păsări ce par fugite din Paradis, n-ai cum să nu-ți dorești și tu dimineți alături de ele. „Åi să știți că mănâncă puțin. Mai puțin decât o găină. Le dau dimineața amestecat porumb, grâu, orz, floarea sorelui, apoi le mai dau a doua zi. Le dau și verdeață… De trei ori pe an trebuie vaccinați ca să nu se îmbolnăvească, în rest nu sunt probleme. Eu m-am atașat de ei”, spune zâmbind domnul Cofărea.
A început în 1999 cu două perechi pe care le-a luat pentru reproducție. „Atunci, în zona unde vedeți acum cuștile lor aveam vie. Am tăiat-o pe toată în anul trei, când trebuie să intre pe rod. Toți vecinii s-au mirat, dar eu am vrut să mă ocup de treaba asta cu păunii și de atunci tot asta fac. În primii trei ani i-am înmulțit, apoi am început să vând. Nu ne îmbogățim, e o afacere de familie, dar ne aduce un venit suplimentar”, spune omul. Viorel Cofărea este pedagog la Căminul pentru persoane cu handicap de la Odobești, iar soția dumnealui, Geta, lucrează la Stațiunea de cercetare pentru viticultură din același oraș.
Afirmă că are clienți din toată țara, care-l știu pentru că a participat la tot felul de emisiuni cum ar fi Ferma de la TVR2, dar și la Național TV, Antena 1. Spune că le dă celor care-i cumpără păunii „toată documentația de creștere”, pe care o are în cap, nu scrisă pe vreo hârtie. Precizează că păunițele ouă seara, după 5- 6, nu ziua ca găinile și fac puține ouă. Un ou de păun costă 40 de lei, iar o pereche de păuni pentru reproducție în jur de 250 de euro. La momentul interviului avea în jur de 50 de exemplare. Păunul alb, care e mai rar, dar a cărui frumusețe te fascinează pur și simplu, este mai scump. Un păun e matur la trei ani. Atunci are acea coadă mare, impresionantă. Prin august încep să le cadă penele, iar Viorel Cofărea le vinde la Bistrița Năsăud cu prețuri începând de la 80 de bani până la 2 lei bucata. „Niște tineri de la Iași le-au luat ca să-și împodobească sala unde au făcut nunta. Dar prima dată când le-au căzut nici n-am știut ce să fac cu ele, apoi în martie m-am dus cu ele în piață și le-am vândut ca mărțișoare. Oamenii mă întrebau dacă le-am făcut eu, nu le venea să creadă că sunt naturale”, își amintește bărbatul. El spune că din penele de păun se fac și cele mai bune plute de pescuit.
Precizează că păunii nu pleacă din curte și nu zboară decât câțiva metri. În plus, sunt cei mai buni… paznici. „Dacă mă strigă cineva la poartă, imediat încep să strige”, spune omul și îi cheamă pe „băieți”. Iar „băieții” scot într-adevăr un sunet asurzitor, „parcă ar fi vuvuzele”, după cum spune colegul Aurel.
Domnul Cofărea ne-a dăruit la plecare câteva pene de păun, care-mi înfrumusețează acum biroul. Dacă aș avea o curte, mi-aș lua un păun alb și, probabil, o păuniță care să-i țină de urât.