Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: REPORTAJ în catrinţă şi opinci, din cea mai veche comună a Vrancei


Comuna Păulești este unul din locurile unde tradiția este încă vie iar oamenii știu să prețuiască ceea ce îi definește și le dă valoare. Tradiția se regăsește în locuințele care păstrează ceva din arhitectura străbunilor, în portul simplu al oamenilor și în viața simplă dar frumoasă pe care o duc cu toții. Despre aceste valori încearcă să vorbească prin joc și cânt 24 de copii din trei sate: Hăulișca, Fundătura și Păulești, care fac parte dintr-un grup folcloric – Vornicii – înființat și coordonat de învățătoarea Mărioara Popa. Pentru că în Păulești se simțea nevoia de un suflu nou, învățătoarea Popa a avut acest curaj și începând cu anul 2007, cu sprijin din partea părinților, a înființat acest grup de folclor. Aici copiii nu doar dansează sau cântă ci te cuceresc cu zâmbetul lor larg, cu privirea caldă dar mai ales cu modestia lor. „În 2007, pentru că în satele vecine existau astfel de grupuri și pentru că sunt localnică, am decis să înființăm acest grup. La sat se spune că hora nu dispare niciodată, dar satele noastre sunt dovada vie că hora a dispărut, că tradiția dispare. Nu este corect să ne integrăm într-o Europă modernă fără ceea ce este reprezentativ pentru noi. De unde să cunoască copilul mic pasul de dans, frumusețea dansului românesc dacă eu ca și cadru didactic nu îi arăt? Când eram copii ne luau mămicile de mână și ne duceau la horă, la bal, dădeam mărunțel din picioare și cunoșteam pașii. Din 2007, cu ajutorul părinților, cu ajutorul școlii am înființat acest grup de dansuri și de tradiții populare. Avem tradiții de Crăciun, de Paște, avem mici poezioare satirice, pentru că satira la țară era destul de ascuțită, cântece reprentative, dansuri reprezentative zonei noastre”, a spus învățătoarea Marioara Popa. Grupul de dans și cântec este sprijinit de părinții copiilor, de primăria comunei și de obștea de moșneni.
         Grupul din Păulești, invitat la TVR 2
 Micuții purtători ai tradițiilor au dus frumusețea cântecului și jocului autentic până în Capitală. De curând, ei au fost invitații unei emisiuni la TVR 2, ,,Hora prichindeilor”. Aici nu doar au dansat, ci au promovat frumoasa comună de munte Păulești. De asemenea, la toate concursurile la care au participat cu grupul, copiii din Păulești s-au întors cu premii. Așa au câștigat premiul I la Concursul ,,Ipotești mândră grădină” de la Botoșani, premiul I dar și premiile II, III și mențiune la Festivalul Interjudețean ,,Izvoare Covăsnene” și tot premiul I la Festivalul ,,Florii” organizat la Mircea Vodă. De asemenea, copiii din Păulești au mai urcat pe scena Concursului ,,Flori pentru mama” de la Focșani și la Festivalul ,,Pe-o gură de rai”. La Concursul „O suită de dansuri vrâncenești”, micuții păuleșteni au obținut premiul II. Ultimul concurs la care au participat se numește ,,Prieteni în Europa” și a avut loc în perioada 7 – 10 iunie la București, unde au primit diploma de onoare a festivalului. ,,Am prezentat costumul și obiectele specifice. Dar mai ales faptul că Păuleștiul este cea mai veche comună atestată din județul Vrancea, nu cea mai veche localitate ci cea mai veche comună atestată documentar”, a precizat învățătoarea Marioara Popa. Oriunde sunt invitați copiii de la Păulești răspund cu inimile deschise, pentru că le place ceea ce fac iar cei care îi privesc au toată admirația pentru talentul lor. „Vrem să transmitem frumusețea portului, a dansului popular, a cântecului vrâncenesc. Aceste lucruri sunt reprezentative pentru noi ca și comunitate, ca și zonă de munte. Copiii sunt conștienți de faptul că promovează tradiția care aproape dispăruse la noi în zonă. Atunci când dispăruse parcă se făcuse așa o ruptură de ceea ce înseamnă folclor. A fost o horă a satului până după revoluție, de sărbătorile importante”, a mai adăugat învățătoarea.
        Copiii, în straie de la bunici sau străbunici
 Fiecare copil poartă ce a moștenit de la bunici. Roxana Teodora Bratosin poartă cu mândrie catrința făcută la război și costumul de nuntă al străbunicii care datează de peste 100 de ani. Aceste straie îi vin foarte bine și o arată ca pe o țărăncuță autentică. Zâmbetul ei frumos și inocent dă însă și mai multă valoare straielor purtate de ea. ,,Eu port pe mine catrința care este făcută la război și cămașa care a fost costumul de mireasă al străbunicii mele. A fost fericită când mi-a dat-o și mi-a spus să îl port cu fală. Opincile sunt făcute de străbunicul meu, manual, din piele de porc, dar acum nu mai trăiește. Sunt foarte mândră de acest costum. Vreau să transmit oamenilor mândria pe care o am atunci când dansez. Eu nu fac un lucru atunci când nu-mi place, eu fac doar din plăcere. Că fac parte din acest grup privesc ca pe o oportunitate de a ajunge cineva și mi-ar plăcea să fac parte dintr-un grup mai mare”, spus Roxana Teodora Bratosin, elevă în clasa a IV-a. 
 Dacă fetițele poartă floare în păr, catrință, cămașă și opinci, costumul autentic este obligatoriu și pentru băieți. Cu toții dansează numai în opinci, ițari, cămașă și vesta frumos așezată. „Nu avem un costum reprezentativ, fiecare copil are hăinuța de la bunica lui. Nu sunt lucruri moderne, ci tradiționale ,păstrate în lada de zestre. Părinții au înțeles și sunt dornici să promoveze localitatea și sprijină financiar, dar și autoritatea locală ne sprijină”, a spus învățătoarea Marioara Popa. 
       Copiii sârguincioși, răsplătiți cu un loc în grup
 Grupul din Păulești nu este format doar din copiii talentați ci și buni la învățătură. Este condiția de bază pentru cei care vor să se numere printre cei care își reprezintă comuna. ,,Dacă vrem să fim reprezentativi pentru comunitatea noastră mergem cu copii care sunt reprezentativi și la învățat”, a afirmat Marioara Popa.
 Munca elevilor la grup nu este ușoară, dar este frumoasă. Copiii fac 8 km pe jos, dus – întors, din satele Hăulișca și Fundătura până la Păulești. Nu au obiectat niciodată, pentru că fac totul cu dragoste pentru casa lor, Păulești. Pregătirea grupului se face într-o sală de clasă, începând cu ora 17.00, după terminarea programului. Când sunt competiții, pregătirea se face zilnic.
       Nicușor, juniorul grupului
 Nicușor este doar în clasa I și este cel mai mic membru al grupului. Cu toate acestea, pune atât de mult suflet în ceea ce face încât te impresionează. Își prețuiește portul și tradiția și este mândru că face parte din acest grup. „Am fost la mai multe spectacole. Îmi place să vin aici, simt bucurie când vin și dansez. Am învățat mai multe dansuri și am primit și un premiu la un festival. Acasă țin hainele acestea  într-un dulap și le prețuiesc mai mult pentru că îmi plac”, a spus Nicușor Dragoș Trif, cel mai mic reprezentant al grupului. 
 Pentru că cei mici sunt atât de încântați și cei mari fac tot posibilul să îi sprijine, la Păulești, tradiția este menținută vie. „Fata s-a integrat mai repede, băiatul a bătut ușor în retragere dar intrând în grup îi  place să stea așa îmbrăcat continuu”, a spus Olguța Trif, mama unor copii din grup. 
 Aceasta este pe scurt povestea unui grup frumos care face uneori imposibilul pentru ca tradiția să nu moară. Și cu fiecare spectacol, le amintesc celor care îi privesc de frumusețea tradițiilor și îi fac să se simtă mândri că sunt români. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?