Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Micii românești pot fi comercializați pe piața europeană din 25 iunie


Micii românești pot fi comercializați pe piața europeană, de ieri, dată la care a intrat în vigoare regulamentul Comisiei Europene privind utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne. „Regulamentul 601/ 2014 al Comisiei prevede printre altele, fabricarea pastei de mici după rețeta originală și comercializarea micilor realizați din aceasta pe piața națională, dar și la nivel european. Precizăm că Regulamentul 601/ 2014 va intra în vigoare la 25 iunie 2014, ca atare consumatorul român și nu numai se poate bucura în continuare de savoarea micilor românești”, preciza Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis la începutul lunii iunie. 
Conform sursei citate, Reprezentanța României la Bruxelles, susținută de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de organizațiile de producători și procesatori din sector, au finalizat astfel demersurile necesare pentru includerea în lista menționată în Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/ 2008 a componenților utilizați la fabricarea pastei de mici. Scopul reuniunilor la Bruxelles a fost acela de a permite reprezentanților industriei agroalimentare din România să explice Comisiei justificarea tehnologică a utilizării aditivilor printre care și bicarbonatul de sodiu, în vederea identificării unei soluții practice de a modifica Anexa II la Regulamentul 1129 /2011 pentru a include acești aditivi. 
Decizia cea mai importantă privind dosarul autorizării aditivilor bicarbonat de sodiu și carmin la prepararea mititeilor românești a fost luată în data de 10 martie în Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH), prin obținerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală a Uniunii Europene. 
Nu mai puțin de nouă state membre beneficiază de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit căreia au fost autorizați mai mulți aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care și micii românești. 
Potrivit datelor furnizate de Federația Pro Agro, în România, se consumă anual între 20.000 și 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?