Ca în fiecare an, apropierea „Zilelor Municipiului Focșani”, de la începutul lunii iulie, provoacă emoție și entuziasm. Cetățenii Focșaniului și nu numai, de la mic la mare, își doresc ca aceste zile să constituie o relaxare, un mijloc de reîntâlnire între ei, de comunicare, de veselie, de voie bună. Acțiunile organizate pe parcursul celor trei zile vor încânta ochii trecătorilor. Se vor opri în fața standurilor, vor admira și cumpăra produsele firmelor și societăților comerciale, vor viziona spectacolele ansamblurilor folclorice, vor asista la paradele de dans ale formațiilor invitate și vor gusta din produsele culinare specifice tradiționale.
Tinerii, descătușați de emoțiile bacalaureatului se vor destinde prin ritmurile muzicii ușoare. Cei venerabili, trecuți demult de 60 de ani, se vor îndrepta probabil spre sala de teatru, Gheorghe Pastia, sau vor audia „Corul Pastorala”, sau își vor plimba nepoții în parcul central.
Focșaniul, loc geometric de confluență a istoriei „Unirii Principatelor Române” de la 1859, își poartă destinul, realizările, progresul acumulat și viitorul prin cetățenii săi și prin activitatea administrației locale. Proiectele cu finanțare europeană derulate au demonstrat o preocupare justă a președintelui Consiliului Județean Marian Oprișan, a primarului Decebal Bacinschi, a Consiliului Local. Au fost reabilitate școli, licee, a fost pus la punct sistemul de energie termică, dar și o multitudine de străzi și spații verzi au schimbat fața orașului. Alte și alte proiecte stau în viziunea administrației locale care cu siguranță în viitorul apropiat se vor concretiza.
Să nu uităm că noi toți, cetățeni ai Focșaniului, trebuie să fim mereu aproape de comunitatea noastră, să o iubim, să ne adaptăm mereu noului din societate, să fim în permanență flexibili și capabili de a manageria în domeniul în care lucrăm. Să nu uităm niciodată, noi, cetățenii, că avem nevoie de un sistem bun de sănătate, economico-financiar, învățământ, justiție, apărare, presă, administrație care să ne ofere stabilitate și în viitor, dar la care și noi trebuie să ne aducem aportul în permanență în sfera de activitate în care muncim.
„Zilele Focșaniului” înseamnă mereu și preocuparea Consiliului Local și a Primăriei de a premia elevii și sportivii participanți la diferite olimpiade școlare, care au urcat pe podium obținând locurile I, II, III și mențiuni, medalii de aur, argint și bronz. Ca profesor de educație fizică și sport, dedicat trup și suflet meseriei, dar și ca inspector de specialitate în prezent, am coordonat și analizat activitățile sportive derulate în anul școlar 2013 – 2014 de către unitățile de învățământ din municipiu și județ și remarc rezultatele excepționale realizate de cei 124 de elevi sportivi din Municipiu, care au devenit „olimpici” la fazele naționale la ramurile sportive: atletism, baschet, gimnastică, judo, rugby, șah și volei.
Au reușit și pentru că au avut în părinți un sprijin moral, care au înțeles că sportul este un segment extrem de important al societății. Să-i aducem în prim plan pe antrenorii care merită felicitați și aplaudați: Alexandrescu Gheorghe și Marius Batog (atletism), Petruț Mihai și Mircea Petrișor (baschet), Ion Viorel și Păun Romeo (rugby), Stănică Grosu, Marinel Palade, Dumitru Zisu, Iulian Surlă (judo), Florin Roșioru, Carmen Zmeu, Nicoleta Răducan, Daniela Trandafir (gimnastică), Carmen Grosu (șah), Viorel Paizan (volei).
La mulți ani, Focșani drag!
Inspector școlar prof. dr. Ionel Ambrosie