Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Istoria la Bacalaureat, mai grea decât matematica


Absolvenții de liceu au mai trecut un hop la examenul de Bacalaureat. Ieri, ei au susținut proba obligatorie a profilului și specializării. Surpriză însă! Anul acesta, cei care au iesit optimiști din sala de examen au fost candidații care au dat examen la matematică, în vreme ce absolvenții care au susținut proba la istorie au mari emoții cu privire la rezultate. Nu au fost înregistrați eliminați, iar proba s-a desfășurat cu respectarea metodologiei. Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, continuă vineri cu ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării.
  
Examenul de Bacalaureat a continuat ieri cu cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului și specializării. Pentru absolvenții de real se pare că subiectele la matematică au fost chiar mai ușoare decât se așteptau. „Subiectele au fost foarte ușoare, mai ales primul și al doilea. Am avut logaritmi, matrici, subiectele au fost de clasa a VII-a. La subiectul trei am avut primitive, de înmulțit, de separat termeni. După părerea mea a fost foarte ușor. M-am pregătit mult din februarie, am făcut pregătire în particular”, a precizat Geanina Bughea, absolventă a Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, imediat după ieșirea din sala de examen. 
Încrezători au părut a fi inclusiv candidații din seriile anterioare, care spun că se așteaptă la rezultate bune. „Au fost subiecte pe care le-am făcut, la matematică subiectele au fost ușoare. Am început pregătirea încă din februarie, în particular. Sper să iau la matematică vreun 8, dar acum Doamne ajută de un 6!”, a spus Violeta Cristina Dinu, absolventă a Colegiului Tehnologic „Valeriu D. Cotea”.
Potrivit metodologiei de examen, subiectele la matematică au grade diferie de dificultate, în funcție de profilul absolvit de licean. Subiectele au respectat metodologia și potrivit inspectorului școlar de specialitate, Daniela Sârghie, au avut un grad de dificultate mediu. „În acest an, la Balacalaureat subiectele au respectat structura anunțată la începutul anului școlar, programa școlară, pe care profesorii de matematică au aplicat-o la clasă, iar elevii care au dorit să învețe au parcurs-o. Dacă elevii s-au pregătit, având în vedere că au fost simulări, totul va fi bine. Elevii care acum sunt în clasa a XII-a sunt intrați la liceu cu note foarte mici, ei au fost intrați prin sistemul acesta computerizat, neexistând școală profesională, prin urmare și elevi care au intrat cu medii de 3 sau 4 au fost la liceu. Nu știu cât au reușit în anii de liceu să recupereze materia și să ajungă să promoveze acest examen”, a airmat inspectorul școlar Daniela Sârghie. 
Cât privește istoria, disciplină susținută de absolvenții de liceu cu profil uman, situația nu pare atât de roz. Candidații s-au plâns de subiecte foarte grele și sunt pesimiști cu privire la rezultate. Asta în condițiile în care mulți susțin că s-au pregătit pentru această probă. Dar cu toate acestea, subiectele i-au luat prin surprindere. „Subiectele au fost cam grele. Mi-ar fi plăcut să ne fi dat despre perioada comunistă. Am învățat destul de mult pentru examen, dar… Nu știu la ce notă să mă aștept, sincer m-aș bucura de un 6, dar nu cred. Mi s-ar fi părut normal să dăm o probă practică, dacă tot suntem la un liceu cu program sportiv”, a spus Elena Diana Cojocaru, absolventă a Liceului Sportiv din Focșani. 
Oficialii din Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea spun totuși că subiectele respectă programa școlară și nu ar fi trebuit să pună în dificultate un candidat pregătit. „Subiectele au avut grad mediu de dificultate. Un elev care s-a pregătit poate lua o notă bună”, este de părere Silvia Bocăneanu, inspector școlar..
      Șefii din ISJ au monitorizat Bac-ul 
 
Nici la această probă oficialii din ISJ Vrancea nu au comunicat candidați eliminați. La acest examen au participat 2.253 de candidați, din totalul de 2.393 înscriși. Nu au fost semnalate incidente care să pericliteze desfășurarea examennului, respectându-se întocmai metodologia. 
Pentru a se asigura de acest lucru, inspectorul școlar general Vasilica Zaharia s-a deplasat până la centrul de examen de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud, dar și prin câteva centre din Focșani. La fel a făcut și inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban. „Am remarcat foarte multă liniște în jurul unităților de învățământ. Paza era asigurată de către jandarmi. Colegii noștri din comisie și-au făcut datoria, nu m-au lăsat să intru până nu am prezentat delegația, conform metodologiei. Am remarcat că elevii scriau”, a precizat Vasilica Zaharia.
Subiectele atât la istorie cât și la matematică   AICI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?