România sprijină soluționarea disputei privind Sahara Occidentală pe cale politică, cu luarea în considerare a celor implicați, a declarat senatorul PSD de Vrancea, Petru Filip, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, la întâlnirea cu Excelența Sa, doamna Faouz El Achchbi, ambasadorul Regatului Maroc la București. Întrevederea a avut loc ieri și s-au discutat probleme de interes comun privind relația bilaterală România-Maroc, precum și aspecte legate de zonele actuale de conflict din proximitatea geopolitică a celor două țări. Senatorul Petru Filip a enumerat câteva activități specifice legate de agenda activităților parlamentare ale Parlamentului României până la finele anului 2014, subliniind, de asemenea, rolul important al activităților de diplomație parlamentară în cadrul acestei agende. Ambasadorul marocan a prezentat, de asemenea, unele aspecte legate de ultimele evoluții cu relevanță în problema Saharei Occidentale.
Cele două părți au pus în evidență „excelența relațiilor bilaterale România-Maroc în domeniile economic, comercial și politic, cel al educației și culturii, precum și în ceea ce privește dinamica schimburilor la nivel instituțional”. Ambasadorul Regatului Maroc a subliniat interesul prioritar pentru țările UE, amintind importanța semnării de către Maroc la 1 martie 2000 a Acordului de asociere la Uniunea Europeană. „În aceeași direcție se situează și ridicarea parteneriatului dintre Regatul Maroc și UE la rang de statut avansat, în octombrie 2008, cu prilejul celui de-al 7-lea Consiliu de Asociere Maroc-UE”, se arată într-un comunicat de presă.
Al doilea punct de pe agenda întrevederii menționate a fost semnalarea de către ambasadorul Regatului Maroc la București, a intenției Comisiei Uniunii Africane de a trimite o delegație într-un turneu în țările europene, cu scopul de a face cunoscute punctele sale de vedere legate de ultimele evoluții în problema Saharei Occidentale. „Partea marocană consideră că această inițiativă constituie un demers paralel, diferit de cel făcut de Consiliul de Securitate al ONU, iar tentativa Comisiei Uniunii Africane de a se interfera în această problemă va fi contraproductivă. Legat de acest subiect, domnul Petru Filip a arătat că România a adoptat o atitudine echidistantă în problema diferendului privind Sahara Occidentală și a sprijinit, de la început, soluționarea disputei pe cale politică, cu luarea în considerare a celor implicați. România își va menține această poziție în continuare”, precizează comunicatul de presă.