Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Episodul 44 – Bruxismul fetiţei, coşmarul nopţilor mele


Bruxismul este termenul medical pentru scrâșnirea dinților. Fetița mea a început să scrâșnească din dinți pe la trei ani. Se întâmpla numai în timpul somnului. Am căutat pe internet și am identificat drept cauză faptul că nu putea să respire bine din cauza polipilor. Așa că, pe lângă alte avantaje, operația de polipi de toamna trecută, când a împlinit patru ani, a dus și la încetarea acestui scrâșnit din dinți, care mă îngrijora, pe lângă că nu mă lăsa să dorm. Înainte de operație, am mers și la o doamnă dentist foarte drăguță, care ne-a confirmat că cel mai probabil cauza sunt polipii. Din păcate, temerile mele privind eventualele efecte negative asupra dinților s-au dovedit a fi întemeiate: un dințișor era puțin crăpat. 
 După operație, totul a fost bine și frumos, din acest punct de vedere, până acum vreo lună, când a început să scrâșnească din nou în timpul somnului. Așa că hai din nou pe net pentru cauze: stresul, tensiunea sau furia, frica, durerea, disconfortul, oboseala, personalitatea agresivă, perfecționistă, nerăbdătoare, hiperactivitatea, anumite afecțiuni medicale, mâncatul pe fugă și la ore târzii, mestecatul gumei, dietă deficitară în calciu sau magneziu, schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți, dizarmonia dintre creșterea oaselor maxilare și erupția, mărimea sau numărul dinților prezenți la un moment dat în cavitatea bucală. Aceasta din urmă este considerată cea mai frecventă cauză a bruxismului la copii.
 O metodă de combatere a bruxismului ar fi confecționarea unei gutiere (un mulaj) speciale din cauciuc moale. Ea împiedică frecarea dinților între ei, prevenind astfel uzura lor. Ideea e că această gutieră nu se pune pe dinții de lapte (cum e în cazul fetiței mele). „Jumătate dintre copii prezintă acest fenomen. Cauzele pot fi legate de un somn mai agitat, cauzat de visele tipice ale copilăriei sau de o alimentație nepotrivită. Recomand părinților să aibă grijă cu alimentația: ultima masă să fie servită cu cel puțin două ore înainte de ora de somn a micuțului și să nu fie foarte consistentă. În cazul în care somnul e agitat, se poate da un ceai calmant. În niciun caz nu se pun gutiere pe dinți de lapte”, e sfatul medicului stomatolog Bogdan Bader, într-un articol de pe http://sanatate.bzi.ro. „Medicii stomatologi de obicei nu tratează bruxismul la copiii mici, deoarece nu creează probleme de durată. Dinții de lapte sunt schimbați după câțiva ani, iar bruxismul adesea dispare când au erupt toți dinții permanenți. Dacă nu dispare, medicul stomatolog va recomanda tratamentul adecvat. Bruxismul la copii apare cel mai adesea în intervalul de vârstă 3-6 ani și 10-12 ani. Afecțiunea mai poate apărea și ca urmare a unor răceli sau infecții ale urechii. De asemenea, copiii pot scrâșni din dinți și ca să-și reducă disconfortul dat de diverse alergii”, scrie pe http://www.farmaciata.ro.
 Consider că îmi hrănesc copiii sănătos, stresați nu cred că sunt, dar fetița moștenește un teren alergic, așa că ar putea fi una dintre cauze, alături de personalitatea ei foarte puternică, imaginația foarte bogată, energia debordantă. Dacă v-ați confruntat cu o asemenea problemă, spuneți-mi, vă rog, cum ați rezolvat-o. 
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?