Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cu fonduri insuficiente, spitalele sunt obligate să asigure pacienților medicamente


Vești bune pentru pacienți. De la 1 iulie, aceștia nu mai trebuie să-și cumpere, pe perioada internării în spital, medicamente și materiale sanitare. Cel puțin teoretic. Noul Contract Cadru, care a fost a intrat în vigoare la începutul acestei luni, prevede, între altele, că spitalele sunt obligate să suporte, pentru asigurații internați în regim de spitalizare continuă și de zi, toate cheltuielile, inclusiv cele pentru medicamente. „Spitalele sunt obligate să suporte pentru asigurații internați în regim de spitalizare continuă și în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente”, a anunțat Ministerul Sănătății.
În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, pacienții pot sesiza Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), care va dispune verificări. În cadrul unei conferințe de presă, Mihai Copaci, președintele instituției, a explicat procedura prin care pacienții pot face reclamații. „Cu bonul fiscal și cu o cerere trebuie să se adreseze spitalului respectiv. În cazul în care nu i se decontează trebuie să se adreseze CAS și noi vom dispune un control”, a explicat Copaci. Dacă reprezentanții CAS vor constata ca cele reclamate se adeveresc, managerii de spitale riscă să fie sancționați. 
      Spitalele au bani doar până în octombrie
 
În ceea ce privește bugetul alocat spitalelor vrâncene până la finele acestui an, acesta este de peste 60 de milioane lei. Copaci spune că suma este insuficientă, ajungând doar până în luna octombrie. Potrivit acestuia vor fi făcute rectificări bugetare. Mai exact, până la finele lunii, reprezentanții CAS trebuie să întocmească o notă de fundamentare pe care o vor trimite la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în vederea rectificării bugetare pentru toți furnizorii de servicii medicale.
Mai mult, Copaci a precizat că finanțarea va fi mai bună pe spitalizarea de zi, și nu pe cea continuă, astfel spitalele vor trebui să mizeze pe acest lucru dacă vor mai mulți bani. „Am realizat o trimestrializare și o împărțire pe luni la toate spitalele. Trebuie să recunoastem că finanțarea este în regulă până în luna octombrie în așa fel încât prin rectificarea la care lucrăm deja să asigurăm până la sfârșitul anului finanțarea pe toate timpurile de asistență. Din calculul rezultat din normele pe anul acesta, în care nu mai există sumă minimă și sumă maximă, există doar o sumă contractată, față de acea sumă contractată și stabilită prin formular de calcul a reieșit o finanțare mai mică pe DRG. Spitalizarea continuă va trebui să se reducă în perioada următoare cu posibilitatea de creștere pentru spitalizare de zi. Se dorește reducerea internărilor în spitale”, a precizat Mihai Copaci. 
Situția bugetului acordat fiecărui spital în parte este următoarea: Spitalul Județean de Urgență Focșani – peste 41 de milioane lei; Spitalul Municipal Adjud – 7,6 milioane lei; Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni – 6 milioane lei; Spitalul Orășenesc Panciu – 3,1 milioanelei; Spitalul Vidra – 2,2 milioane lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?