Doi profesori au fost eliminați din cadrul examenului de Definitivat, fiind surprinși cu telefoanele mobile asupra lor. În cadrul acestui examen au fost prezenți 158 de candidați, 9 fiind absenți. 26 de candidați au renunțat să mai susțină examenul din motive personale. Lucrările vor fi evaluate în centre constituite la nivel național. Sâmbătă, 19 iulie, vor fi afișate rezultatele obținute la proba scrisă a examenului de Definitivat.
Doi profesori au fost eliminați din cadrul examenului de Definitivat deoarece au fost surprinși asupra lor cu telefoanele mobile, încercând să copieze. Unul din ei predă psihopedagogie specială, iar celălalt este învățător. Conform metodologiei de organizare a examenului, candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă pierd dreptul de înscriere la examen în sesiunea de anul următor.
Examenul de Definitivat s-a desfășurat la Școala nr.3 din Focșani, iar tezele au fost trimise spre corectare în șapte județe, așa cum prevede metodologia. Comisia examenului de Definitivat la nivel județean a fost condusă de inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban, aceasta fiind monitorizată de Anca Pegulescu, inspector școlar general în cadrul Ministerului Educației Naționale. „Candidații au fost surprinși în timpul probei când le suna telefonul. Ei au declarat la intrarea în sală că au predat telefonul, dar în cel pe care îl dețineu aveau mesaje referitoare la subiecte. Conform metodologiei candidații au fost eliminați”, a spus inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban.
Inspectorul școlar general Vasilica Zaharia susține că examenul s-a desfășurat în condițiile unui examen bine organizat, iar acum sunt așteptate rezultatele. „Examenul s-a desfășurat în condițiile unui examen bine organizat, serios, la care au participat colegii noștri cu vechime mai mică și care au dorit să obțină definitivarea în învățământ. Au fost 21 de discipline de examen astăzi și la final sunt 130 de teze care vor fi evaluate, în 7 județe”, a precizat Vasilica Zaharia, inspector școlar general.
Unii profesori sunt pesimiști, alții mai optimiști
Unii dintre candidații care au participat la examen susțin că subiectele au fost mai simple față de anul trecut, în schimb organizarea a lăsat de dorit. „Organizarea se vede, lasă de dorit, am stat 2 ore până să aștept subiectele. Doi, nu au afișat bibliografia, noi cei de la arte avem bibliografia de acum 14 ani. Nu știm ce vor, ce doresc, cred că vor să arate proasta pregătire. La noi, la desen, să ceri gramatică de limbaj vizual? Am colegi cu experiență de ani de zile care au spus că dacă ar da examen acum pe astfel de subiecte nu ar reuși să ia 5 „, a spus profesorul Ovidiu Opaiț.
Alți profesori s-au declarați mulțumiți de subiecte, dar faptul că nu s-au pregătit îndeajuns le-ar putea crea probleme. „Examenul a fost destul de ușor, cine învăța într-adevăr scria tot ce este acolo. Un subiect de anul trecut s-a repetat, dar era de 15 puncte, chiar dacă nu îl făceai, un 8,50 tot se lua”, a spus Vasilica, profesoară de limba franceză.
Unii dintre candidații participanți au spus că au fost colegi de-ai lor care au avut telefoane mobile în sala de examen, cu ajutorul cărora au rezolvat subiecte, ei nefiind prinși.
Doar trei încercări la Definitivat
Una dintre condițiile de bază pentru participarea la examenul de Definitivat este ca profesorul să aibă o experiență la catedră de minim un an. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.
Dascălii au dreptul să dea examenul de Definitivat de trei ori într-un interval de 7 ani. Dacă profesorul nu ia nota 8 la niciuna dintre cele trei sesiuni ale examenului de Definitivat, nu va mai avea dreptul să predea ca titular, ci doar ca suplinitor.